facebook

A HR-esek rémálma

Mi rosszabb annál, amikor túl későn jelzik a helyi HR-nek, hogy egy külföldi kolléga beutazásának a jogi feltételeit teremtse elő? Az, amikor nem is szólnak! Ugye ismerős helyzet?

Sokszor előfordul, hogy egy levelezésből véletlen tudod meg, hogy itt van egy új külföldi kolléga. Vagy esetleg folyosón futsz össze vele és kiderül, már egy hete itt van és még egy hónapig marad….

Ekkor te vadul gondolkozni kezdesz, hogy ki hívta őt ide, milyen engedélye lehet és te miért nem tudsz róla?

Tudod, hogy hivatalos meghívólevéllel és üzleti vízummal kellene rendelkeznie, de nem valószínű, hogy kértek neki engedélyeket, hiszen az keresztülment volna rajtad is…

A projekt menedzserei csak legyintenek, nem értik, mire ez a nagy aggodalom, hiszen beengedték őket az országba és különben is csak üzleti céllal jöttek, nem munkavállalóként.

Igen, de akkor miért turista vízummal???

Ők és a meghívó kollegák valószínűleg nem tudják mekkora problémát, rosszabb esetben anyagi kárt is okoznak ezzel a cégnek, pedig a következmények elég súlyosak is lehetnek.

rejtett expatokról már korábbi írásainkban is olvashattatok, talán emlékeztek is a jelenség leggyakoribb okaira: ez pedig nem más, mint a relocation szabályzat hiányossága és az örökzöld költségkontroll.

De ma már azt is tudjuk hogy az olcsóbb megoldás sokszor sokkal többe kerül, így az effajta költségcsökkentések általában pont fordított hatást váltanak ki.

Mikor figyelj oda?

A leggyakoribb, hogy az üzleti úton lévők, az ingázók, a rövid távú kirendeltek, külföldi gyakornokok és EU állampolgárok esetében fordul elő, hogy rejtett expat-tá válnak.

Miért érdemes olyan belső szabályzatot csinálnod, amiből a nem HR-es vezetők is megértik ennek a veszélyeit?
Mert

…….Munkaügyi ellenőrzés során a jelenlegi helyzetet és az elmúlt éveket is nézik és ahol nincs engedély, akár egy árva cégnél töltött napért is büntetnek! A büntetés mértéke az erre vonatkozó rendelet megszegésének a nagyságától függ, de az adott ember éves fizetésének a többszöröse is lehet!

….A büntetés után sem marad nyomtalanul a dolog: azt követően egy évig fel kell tüntetni minden egyes kérelmen, hogy a céget megbüntették, így kissé rontva az esélyét a következő kollégák engedélyeinek.

….A büntetést követően a megbüntetett cég egy évig nem vehet igénybe pályázati támogatást. Tehát, ha a cég elnyer egy pályázatot, a pénzt –ami milliárdos nagyságrend is lehet- nem kaphatja meg!

….A rejtett expatok sokszor az engedélyek híján az adóhatósághoz sincsenek bejelenve, így az adózás alól is „kimaradnak”, amit sajnos szintén büntetnek!

A fentiek elkerülésére pedig a következőket ajánlom figyelmetekbe:

Relo-audit: Mindenkinek a figyelmébe ajánlom, mert ugyan a ti cégetek biztosan kivétel, azért mégis előfordulhat, hogy még te sem tudsz egy-egy expat kollégátokról. Érdemes átnézni mindent, mert sokszor ott találni a hibát ahol az ember nem is keresné! Segítünk alaposan átnézni ebből a szempontból minden „szekrényt” hogy az esetleges hibákat feltárjuk és probléma esetén még időben tanácsot adunk és/vagy megtesszük helyettetek a szükséges lépéseket!

Bővebb infót és ajánlatot itt kérhetsz!

Címkék: relocation szabályzatkülföldiek engedélyemeghívólevélmunkaügyi bírságrejtett expatokrelocation audit,