facebook

A kivételek művészete

Ha mobilityvel vagy relocation területtel foglalkozol, biztos hogy találkoztál már azzal a típussal, aki mindig mindent ki tud harcolni magának és valahogy, valamiért sokkal de sokkal több szolgáltatást, juttatást kap a cégtől mint mindenki más.
Őket hívom én a kivételek művészeinek, mert olyan ügyesen, megkomponáltan, végiggondoltan és kitartóan küzdenek a céljaikért, hogy az már művészet.

Valljuk be, hogy nem sokan értenek hozzá, hogy átlássanak a relocation szabályzaton, egyből felfedezzék annak a gyenge pontjait és hogy merjenek magabiztosan elindulni a szabályzatok labirintusában az összes kiskaput megkeresni, végigkopogtatni, ha kell ököllel döngetni amíg végül meg nem nyílik az egyik és jöhet a következő.

Egyrészt csodálattal bámulom őket, hogy van erre ennyi idejük és energiájuk, másrészt viszont azt is látni kell, hogy ez a már-már viccbe hajló tevékenység nem veszélytelen. Miért?

1. Mert ha a szabályzatot ki lehet játszani, az két dolgot jelenthet:azt, hogy nincs szabályzatazt, hogy a meglévő szabályzat nagyon gyenge

2. Mert ha valaki jelentősen több juttatásban részesül mint a vele egy szinten lévő kollegák, úgy a többiek is joggal követelik egy idő után ugyanazokat, amire a cég költségvetése nem feltétlenül van felkészülve.Ez vagy pluszkiadást jelent a cégnek, vagy- amennyiben másnak mégsem biztosítják ugyanazt- nagyon negatív motiváció forrása lehet.

Amennyiben nincs relocation szabályzata a cégnek, úgy ott valószínűleg káosz uralkodik, ami csak idő kérdése, hogy mikor testesül meg egy jó nagy büntetés formájában.

Amennyiben van szabályzat de nem hatékony, úgy a ezt a 6 tippet javaslom:

1. Világos, egyértelmű fogalmazás– csak így lesz világos, hogy mik azok a kötelező dolgok, amikhez tartani kell magunkat, milyen juttatásokban részesülhetnek, mely feladatnak ki a felelőse, milyen időhatárok vannak..stb

2. Vonj bele mindenkit, akinek akár csak egy ponton is köze lesz a folyamatokhoz: a bérszámfejtést, a jogi osztályt, a pénzügyet..stb- így elkerülheted, hogy utólag derüljön fény a kiskapukra!

3. Ha elkészültél küldd szét mindenkinek– egy jól megírt policy sem ér semmit az asztalfiókjában, vagy a szerver egy olyan részén amit soha senki nem néz meg.

4. Tegyél bele egy részt a kivételekről– mely esetekben lehetséges és mi a feltétele..stb. Ezzel megelőzöd a felesleges kérdéseket is.

5. Mindenképpen nézd meg, hogy a szabályzat összefér e az érvényben lévő munkaügyi , számviteli, bevándorlási törvényekkel-Ezt akkor is javaslom, amikor az anyacég központi szabályzatát kell magatokra húzni, az a legveszélyesebb ugyanis.

6. Ha bizonyos extra kérések rendszeresen felmerülnek, vizsgáld meg, érdemes e beleépíteni a szabályzatba- sokszor az elmélet és a gyakorlat nincs összhangban, így viszont a valós igények és a cég központ elképzelése találkozhat!

+1 bonus tipp: A szabályzat megírása bonyolult és időigényes. Ha nincs rá kapacitásod, ne halogasd amíg komolyan probléma nem születik, inkább kérj profi segítséget!

Nálatok van relocation szabályzat? És valóban hatékony is? Ismersz olyat aki művésze a kivételeknek?

Címkék: kivételekmotivációmunkaügyi bírságrelocation policyrelokációs szabályzat,