facebook

A rokonlátogatás feltételei

Érthető igény a külföldiek részéről, hogy az ittlétük alatt szeretnék, ha a családtagjaik meglátogassák őket.

 Ez főleg az távoli országokból érkezőknél merül fel, akiknél a kulturális sokk a „minél hosszabb ,annál rosszabb” elv (azaz, minél távolabbról jön valaki és minél hosszabb időre, annál nehezebb és hosszabb a kulturális sokk) alapján sokkal intenzívebb.

A kultursokk enyhítésének valóban egyik jó módja lehet, ha a rokonok, barátok meglátogatják a kiküldetésben lévő munkavállalót és családját. Ez azonban nem mindig egyszerű.
A látogatáshoz engedélyre van szükség, aminek a folyamata többlépcsős és számos probléma felmerülhet az ügyintézés során.

A vízum elutasítása

Előfordulhat, hogy a vízumot elutasítják, aminek oka lehet például az adófizetés elmaradása, a legális státusz hiánya, vagy egyéb, a meghívandó személlyel kapcsolatos okok.

Csak 1-2 hétre szól a vízum

Az is megeshet sajnos a beadott papírok függvényében, hogy a vízumot rövidebb időre adják meg, mint amennyire tervezték. Hiába szeretne a barát/családtag egy- két hónapra jönni, a vízumhoz beadott dokumentumok alapján a Bevándorlási Hivatal korlátozhatja az engedély hosszát.

Pár hónappal ezelőtt egy kedves ügyfelünk jelezte, hogy egy családtagját idehívná, de a segítségünket nem kérte, mondván, hogy minden infót megtalált hozzá az interneten.

Eltelt egy hónap, majd jelentkezett újra, hogy segítsünk, mert neki nem sikerült elintéznie az ügyet. Azzal próbálkozott ugyanis, hogy ő mint munkavállaló a cégétől kér egy „hivatalos meghívólevelet” a családtagjának, amivel a vízumot kérelmezheti. Hiszen ezt az információt találta az interneten…

A cég persze nem állított ki meghívólevelet a munkavállaló családtagjának, hiszen vele semmilyen munkáltatói jogviszony, sem üzleti kapcsolat nem áll fenn. (Egyébként, zárójelben jegyzem meg, hogy ha a cég még ki is állított volna egy ilyen papírt, akkor sem kapott volna vízumot a családtag,  hiszen azt egy teljesen más típusú vízumhoz lehet felhasználni mint amit a családtagja kérhet.)

Az ügy végül hosszas huza-vona után hozzánk került- persze ezalatt az idő alatt már régen készen lehetett volna a vízum, ha elsőre is hozzánk fordul segítségért…

A fentieket megelőzendő ajánlott egy profi relocation tanácsadóra bízni az ügyintézést, aki nemcsak összegyűjti a szükséges papírokat, de átnézi a kérelmet és így könnyebbé, gyorsabbá teszi az ügyintézést.
Ha nem szeretnéd, hogy a külföldi kollegáid tőled várják a csodát, kérd bátran segítségünket!

Címkék: meghívólevélcsaládtagok engedélye,