facebook

A sikeres beilleszkedés kulturális tréning segítségével

Sokszor előfordul, hogy egy család úgy birkózik meg az áttelepüléssel, hogy semmilyen beilleszkedést segítő felkészítést nem kap.

Az is megesik sajnos sok esetben, hogy ha az első kiküldetés alkalmával kaptak is egy kulturális tréningetés sikeres volt az áttelepülés, akkor a következő költözés alkalmával már nem tartják fontosnak újabb felkészítő tréning megszervezését, mondván, hogy az első tréningen már megtanultak mindent, amit egy relocation előtt álló családnak tudnia kell.

Ez természetesen óriási hiba, hiszen egy másik országban, másik kultúrában nem ugyanazok a szokások működnek, mint az előzőben. Az általunk ismert expatokat megkérdezve a legtöbbjük úgy nyilatkozott, hogy a kulturális különbségek okozta nehézségek jelentősebbek voltak mint amire számítottak.

Ezért aki már a második, harmadik, sokadik kiküldetésére megy, már rutinosan , még költözés előtt szokta kérni a kulturális tréninget. Ezt sokszor nehezen hagyják jóvá cégen belül, mert sok HR-es kolléga tévesen azt gondolja, hogy aki már egyszer kapott kulturális tréninget, azt már semmi új nem érheti egy újabb költözés alkalmával. A költözés folyamata valóban ugyanaz lesz mint először volt, ugyanakkor a társadalom, a kulturális sajátosságok és így a mindennapi élet és a szakmai kihívások is mások lesznek minden alkalommal, amikor egy új országba költözik.

A sokadik alkalommal már valóban szükségtelen lehet néhány dolog, mint például bemutatni őket egy másik hasonló családnak, akik már részt vettek egy nemzetközi kirendelésben. Ugyanakkor nem árt felfrissíteni az emlékezetüket azzal kapcsolatban, hogy milyen pozitív és negatív hatásokkal találkoznak majd a procedúra során, valamint új információkkal szolgálni az adott ország illetve város sajátosságairól.

Hiába illeszkedett be már valaki tökéletesen Rómában, ha azt követően Shanghai-ba szól a kiküldetése, az ottani sajátosságokat is meg kell ismernie. Egy kulturális tréning pont arra hivatott, hogy az egyén igényeit figyelembe véve megismertesse őt azzal, hogy mi vár rá az új helyen: hol tudja folytatni a hobbiját, hol és mikor tud bevásárolni, hova tud orvoshoz menni…stb

A tréning során is meg kell különböztetni két fajta felkészítést:

olyannak szól e aki már volt nemzetközi kiküldetésben, vagy olyannak, akinek ez lesz az első alkalom?

Akinek már van tapasztalata, ott az eddigi ismeretekre célszerű építeni a felkészítést: min mentek keresztül, mit tanultak belőle, hogyan hasznosítható ez a következő költözésnél?

Mindkét esetben fontos beszélni azokról a dolgokról, amik az adott országra jellemzőek.

Csak így valósulhat meg a gyors és hatékony beilleszkedés az új környezetbe, ami a munkavállaló és egyben a cég sikeréhez is nagyban hozzájárul.

Címkék: áttelepülés nehézségeibeillesztéskulturális tréningnemzetközi kiküldetés,