facebook

A1

Az ide érkező kiküldöttekről már sokszor volt szó. Nem beszéltünk még viszont a Magyarországról kiküldött ill kirendelt kollegákról. Mi a teendőd velük?

Sok kérdés felmerül egy kiküldetéskor: milyen engedélyre lesz szükség? Kinek a felelőssége beszerezni azokat?  Mi a teendő itt Magyarországon?

Nézzük sorban a válaszokat:

Az adott munkatárs állampolgárságát megvizsgálva és a fogadó ország vonatkozó jogszabályait figyelembe véve állapítható meg, hogy a kiküldetés engedélyhez kötött e.

Kinek a felelőssége beszerezni az engedélyeket?

Ez a kérdés általában (jó esetben) a céges relocation szabályzat-ban tisztázva vannak.

Mi a teendőd velük?

A kinti munkavállaláshoz szükséges engedélyek, vízumok megszerzésén kívül fontos, hogy az egészségügyi biztosítás is fedezve legyen. Ez egyrészt a kiküldött munkavállaló szempontjából lényeges, hiszen bármilyen betegség, baleset esetén kell, hogy orvosi ellátásban részesülhessen.Másrészt a fogadó ország járulékfizetési szempontjából is elengedhetetlen: Az Unión belüli kiküldetéseknél oda kell figyelni arra, hogy a kiküldött után legalább egy EU tagállamban járulékfizetés történjen.

Tehát, ha Magyarországról külditek ki őt egy másik országba és továbbra is innen kap fizetést, akkor a járulékait is itt fizetitek utána, ezért a fogadó országban ezt már nem kell befizetniük.

Ezt az A1-es nyomtatvánnyal tudjátok igazolni és ezt általában a fogadó vállalat is kéri, hiszen ezzel igazolja, hogy a fizetési kötelezettségeknek elegett tettetek.

Ennek a beszerzése időigényes és aprólékos feladat, érdemes időben elkezdeni!

Nincs időd ezzel foglalkozni? Szívesen segítünk, kérd ajánlatunkat!

Címkék: EU egészségkártyaA1TBkiküldetéskirendelés,