facebook

Az EU tagországok növelik a kék kártyás minimálbér összegét

Az EU tagországok növelik a kék kártyás minimálbér összegét - EXPAT-CENTER

Az EU kékkártya-irányelvét végrehajtó európai uniós tagállamok közzétették az új minimálbéreket, amelyeket az uniós munkáltatóknak meg kell fizetniük a harmadik országbéli dolgozóiknak. A fizetési küszöbértékek ismét emelkedtek, és az egyes tagállamok illetékes hatóságai arra kérték a munkáltatókat, hogy tartsák be azokat, amikor január 1-től kezdődően nem uniós állampolgárokat vesznek fel a kék kártya-rendszer keretében – írja a SchengenVisaInfo.com.

Németország, amely vezető ország harmadik országok állampolgárainak felvételében mind a hiány-, és nem hiányszakmák tekintetében, az alábbiak szerint növelte a kezdő bérek és a megújítások minimálbér-követelményeit:

  • nem hiányszakmák: 55 200 eurótól 56 800 euró éves fizetésig
  • hiányszakmák: 43 056 eurótól 44 304 euró éves fizetésig

a bevándorlási ügyvédek és jogi szakemberek csoportja szerint az új fizetési követelmények olyan személyeket érintenek, akik január 1-jétől jelentkeznek először, vagy megújítják uniós kék kártyájukat.

Hollandia szintén közzétette az új fizetési küszöböket, amelyek havi 5 403 euróról 5 567 euróra növekvő béremeléssel jár.

Az EU kék kártya-rendszerét 2009-ben hozták létre az EU ajánlatára, hogy magasan képzett munkavállalókat vonzzon az EU / EGT-n kívüli országokból, és megadja nekik a jogot, hogy egy uniós országban tartózkodjanak és dolgozzanak. Az egyedüli EU-tagországok, amely nem vesznek részt a rendszerben, az Dánia és Írország.

Annak érdekében, hogy egy harmadik országbeli állampolgár megszerezze ezt a kártyát, igazolnia kell, hogy az átlagnál magasabb szakmai képesítéssel rendelkezik, beleértve az egyetemi diplomát, illetve olyan munkaszerződést / állásajánlatot kell bemutatnia, melynek a fizetése nagyobb, mint annak az EU-országban a fizetések átlaga, ahova jelentkezik.