facebook

Budapest jó helyen végzett a legélhetőbb városok listáján

Budapest jó helyen végzett a legélhetőbb városok listáján - EXPAT-CENTER

A Mercer, a világ legnagyobb humánerőforrás-tanácsadó cége kiadta éves megélhetési költségekről szóló felmérését.

 

Több mint 400 várost magába foglalva a Mercer éves jelentése az egyik legbefolyásosabb és legátfogóbb a maga nemében. A tanulmány a multinacionális vállalatokat és kormányokat segíti a külföldi alkalmazottaik fizetéseinek megtervezésében illetve a nemzetközi megbízási költségek kezelésében.

 

Ismételten Hong Kong a világ legdrágább városa az emigránsok számára, őt követi Ashgabat a második, Tokió a harmadik és Zürich a negyedik helyen. Szingapúr az ötödik helyen áll, két hellyel lejjebb az előző évitől, New York pedig a kilencedik helyről a hatodik helyre lép fel.

A legfrissebb elemzésből kiderül, hogy a globális járvány széles körben érintette a fogyasztók vásárlási szokásait. Az olyan termékek iránt, mint a „kényelmi ételek”, a tisztítószerek és az otthoni szórakoztatás, nőtt a kereslet.

 

A felmérés több mint 200 áru és szolgáltatás árát elemzi több mint 400 városban, amelyek jelentős emigráns közösségekkel rendelkeznek szerte a világon. A módszertan feltételezi, hogy a különböző nemzetiségű emigránsok költési szokásai változatlanok maradnak. Az áruk és szolgáltatások súlyozása minden helyszínen azonos. A megközelítés összehasonlítja az összehasonlítható márkák és kiskereskedelmi üzletek árait a származási és a fogadó városokban egyaránt. Ennek a módszertannak az a hátránya, hogy bizonyos tényezők torzíthatják a város besorolását. Például a szingapúri autókölcsön és az üzemanyag magas költségei tovább növelhetik a ranglistát.

 

Budapest hátul van a listán,.a tavalyi 164. helyéről a 170. helyre esett vissza, tehát a Mercer szerint nem drága a magyar fővárosban élés.