facebook

GY.I.H.

A relocation témakörében számos olyan klasszikusnak számító csapda van, amibe sok cég rendre bele is esik. Ez fakadhat információ hiányból, görcsös költségcsökkentésből, vagy szimplán lustaságból, de a végeredmény minden esetben ugyanaz: költség veszteség a munkáltatónak.

Az egyik ilyen klasszikus, „Gyakran Ismételt Hiba”a külföldiek kilépésével kapcsolatos ügyintézés. Pontosabban annak a hiánya. Sok cég úgy gondolja, hogy a kilépéskor már nincs tennivalója a külföldivel, hiszen már nincs itt, az engedélyei majd szépen lejárnak és kész.

Csakhogy ez nem így van. Olyannyira nem, hogy büntetés is jár érte.

Amikor egy külföldi elmegy a cégtől, a munkavállalási és tartózkodási engedélyeit vissza kell vonatni. Ennek elmulasztása pénzügyi bírsággal jár. Persze, nem olyan mértékű a bírság mint egy feketemunka esetében, de a vele járó következmények ugyan azok: egy évig fel kell tüntetni minden egyes kérelmen és pályázati támogatást nem folyósítanak a cégnek. Ha az egyszeri pénzbírság nem is, de a következmények már elgondolkoztatják általában a munkáltatókat.

Hogy miért van erre szükség? Több oka is van:

Egyik az, hogy egy külföldinek egyszerre csak egy munkavállalási engedélye lehet, tehát amennyiben a külföldi ex-kollegánk máshol szeretne munkát vállalni, azt addig nem teheti meg, amíg élő engedélye van egy másik cégnél. Ezzel egy másik munkáltatót hátráltat a tevékenységében.

Másik, hogy sokan visszaéltek az engedélyekkel úgy, hogy megkérték a munkavállalásit, beléptették a munkavállalót, majd egy hónap múlva kiléptették és ő vígan itt maradt az országban ( egyben a Schengen övezetben) megélhetés és adózás nélkül. De olyan eset is volt, hogy nem a cég játszott, hanem a külföldi munkavállaló- a kiküldetésének lejártával hazament, de az engedélyét megtartotta, majd azzal járt-kelt szabadon a Schengen övezetben, de a jogosultsága már nem volt meg rá.

Sok nem EU-s kér bennünket, hogy hadd tartsa meg az engedélyét, mert egyszer valamikor még visszajönne vele.

Sajnos vagy szerencsére, ez nem kívánság kérdése. Az engedélyt magát ugyan megtarthatja, de a státuszát nem, hiszen ha a cég már nem foglalkoztatja, azt le kell jelentenie mind a Munkaügy, mind a Bevándorlás felé. És amennyiben a keresőtevékenységét már nem tudja alátámasztani, úgy az erre a célra kiállított engedélyét sem tudja használni a jövőben.

Érdemes erre is odafigyelni, sok pénzt és még több kellemetlenséget lehet megspórolni vele…

Címkék: büntetésengedélyek visszavonásahazatéréskilépő expatokmunkaügyi bírságexpatköltség csökkentés,relocationcsapdák,