facebook

Jön az EU Kék Kártya

Idénre tervezik az EU Kék Kártya hatályba lépését, ami egy „all-in-one” munkavállalási és tartózkodási engedélyként szolgálna a magasan képzett, Eu-n kívüli munkavállalóknak.

A kérelmezőknek az országos bruttó átlagfizetés 150%-át, illetve hiányszakma esetén az adott pozíció bruttó átlagfizetésének 120%-át kell majd hivatalos fizetésként megkeresniük.

A Kék kártyával rendelkezők a családtagjaikat is magukkal hozhatják és letelepedési engedélyre is jogosultak lesznek egy bizonyos idő eltelte után.

Miért van erre szükség?

Előrejelzések szerint 2050-re a dolgozó népesség várhatóan kb 50 millióra fog leapadni a társadalom elöregedése miatt. A gazdasági növekedés fenntartásához ide kell vonzani a fiatal tehetségeket, de az EU visszatartó erőnek látja, hogy a költözni is hajlandó, képzett munkaerőnek az EU 27 országának 27 különböző bevándorlási jogszabályát kell követniük.

Ennek kiküszöbölésére találták ki az amerikai zöldkártya mintájára a „kettő az egyben” Kék kártyát, ami munkavállalási és tartózkodási engedély is egyben (egyébként az EU zászló színe után lett elnevezve kéknek).

Mire jogosít?

A teljes jogkört, amire a kártya felhatalmaz ugyan még nem tudni, de azt igen, hogy családegyesítésre is alkalmas lesz.

Az engedélyt 2 évre tervezik kiadni, ami természetesen hosszabbítható is lesz és meghosszabbítás után a munkavállalónak lehetősége lenne egy másik EU országba költözni.

Az új kártya azt is lehetővé tenné, hogy 5 év folyamatos EU-s tartózkodást követően az Kék kártyával rendelkezők letelepedési engedélyt kapjanak.

A sok pozitívum mellett azt is tervezik, hogy az újfajta engedély kiállítása szigorúbb feltételekhez lesz kötve, úgymint felsőfokú képzettség, 5 éves munkatapasztalat, már létező állásajánlat és azt is bizonyítani kellene, hogy a munkáltató az adott pozícióra nem talált megfelelő munkatársat az EU állampolgárai közül.

A kártya ötletének létjogosultságát az idő bizonyítja majd, bennem személy szerint, a jelenlegi bevándorlási szabályokat és az EU munkaerő piacát tekintve sok kérdést felvet. Szerintetek valóban megoldandó probléma, hogy az EU tagállamainak saját bevándorlási jogszabály-rendszere van(ami amúgy is a nemzetközi megállapodásokon alapul)? Nem lenne jobb ötlet vajon a képzésre áldozni többet, hogy az EU ne legyen ennyire „rászorulva” a szakképzett munkaerőre? És nem lenne kifizetődőbb a gyermekvállalást hatékonyabban elősegíteni, hogy ne öregedjen el az európai társadalom teljesen?

Címkék: EUBlue CardKék Kártyamunkavállalási engedélytartózkodási engedélyletelepedés,