facebook

Kulturális különbségek az áttelepülés során

Gondoltad volna, hogy egy olyan high-tech társadalomban, mint Japán, ahonnan a tamagochit megismerhette a világ, udvariatlanságnak számít a buszmegállóban mobilon beszélni? És azt, hogy Indiában sok helyen jobb helyett a bal kézzel átadni valamit, netán fizetni nem szerencsés? Azt tudtad, hogy az arab országokban egy üzleti tárgyalás során nagy esséllyel előfordulhat, hogy bejön valaki és egy témába nem illő másik megbeszélést folytatnak le?
Mindez nálunk furcsa, vicces, esetleg udvariatlan és ugyanígy a saját szokásaink is hasonló érzéseket váltanak ki más kulturájú munkatársainknál.

American-family.jpg

Egy régi történet

Michele és Peter és két gyermekük először 2007-ben települtek át az USA-ból Budapestre. Peter középvezetőként dolgozott egy multinacionális cégnél és óriási lehetőséget kapott azzal, hogy egy 3 évre szóló kiküldetési ajánlatot kapott. Tudta, hogy szakmailag ez egy soha vissza nem térő alkalom, de nem volt biztos benne, hogy elfogadja az ajánlatot, mert aggódott amiatt, hogy egy ekkora költözés milyen hatással lesz a feleségére és gyermekeikre.

Szerencsére Peter magyarországi munkáltatójának HR vezetője fontosnak tartotta a kulturális beillesztést, ezért szerveztünk nekik egy személyre szabott, előzetes városbemutató napot, még az állásajánlat elfogadása előtt.

Ezen a túrán a lehető legtöbb hasznos információval láttuk el a családot a helyi szokásokról, közlekedésről, szabályokról, nemzetközi iskolákról, orvosi ellátásról..stb, valamint lehetőség nyílt arra is, hogy a személyes kérdéseiket, aggodalmaikat is megválaszoljuk. Így elértük, hogy a nap végére tökéletesen felkészülve és lelkes várakozással Peter elfogadta a cég kiküldetési megbízását és 3 éves itt tartózkodásuk alatt teljesen beleszerettek a városba. Ez a munkateljesítményére is pozitív hatással volt, ezért a 3 év lejárta után a cége megint felajánlott neki egy kiküldetést egy másik országba.

training.jpg

Felkészítés

Sokszor előfordul, hogy egy család úgy birkózik meg az áttelepüléssel, hogy semmilyen beilleszkedést segítő felkészítést nem kap. Az is megesik sajnos sok esetben, hogy ha az első kiküldetés alkalmával kaptak is egy kulturális tréninget és sikeres volt az áttelepülés, akkor a következő költözés alkalmával már nem tartják fontosnak újabb felkészítő tréning megszervezését, mondván, hogy az első tréningen már megtanultak mindent, amit egy relocation előtt álló családnak tudnia kell.

Ez természetesen óriási hiba, hiszen egy másik országban, másik kultúrában nem ugyanazok a szokások működnek, mint az előzőben. Egy expat számára az egyetlen közös dolog az őt fogadó országokban az, hogy nem a saját hazájában van. Az expatokat megkérdezve a legtöbbjük úgy nyilatkozott, hogy a kulturális különbségek okozta nehézségek jelentősebbek voltak mint amire számítottak. Ezért aki már a második, harmadik, sokadik kiküldetésére megy, már rutinosan , még költözés előtt szokta kérni a kulturális tréninget. Ezt sokszor nehezen hagyják jóvá cégen belül, mert sok HR-es kolléga tévesen azt gondolja, hogy aki már egyszer kapott kulturális tréninget, azt már semmi új nem érheti egy újabb költözés alkalmával. A költözés folyamata valóban ugyanaz lesz mint először volt, ugyanakkor a társadalom, a kulturális sajátosságok és így a mindennapi élet és a szakmai kihívások is mások lesznek minden alkalommal, amikor egy új országba költözik.

A sokadik alkalommal már valóban szükségtelen lehet néhány dolog, mint például bemutatni őket egy másik hasonló családnak, akik már részt vettek egy nemzetközi kirendelésben. Ugyanakkor nem árt felfrissíteni az emlékezetüket azzal kapcsolatban, hogy milyen pozitív és negatív hatásokkal találkoznak majd a procedúra során, valamint új információkkal szolgálni az adott ország illetve város sajátosságairól. Hiába illeszkedett be már valaki tökéletesen Pekingben, ha azt követően Budapestre szól a kiküldetése, az itteni sajátosságokat is meg kell ismernie. Egy kulturális tréning pont arra hivatott, hogy az egyén igényeit figyelembe véve megismertesse őt azzal, hogy mi vár rá az új helyen: hol tudja folytatni a hobbiját, hol és mikor tud bevásárolni, hova tud orvoshoz menni…stb

A tréning során is meg kell különböztetni két fajta felkészítést: olyannak szól e aki már volt nemzetközi kiküldetésben, vagy olyannak, akinek ez lesz az első alkalom?

Akinek már van tapasztalata, ott az eddigi ismeretekre célszerű építeni a felkészítést: min mentek keresztül, mit tanultak belőle, hogyan hasznosítható ez a következő költözésnél?

Mindkét esetben fontos beszélni a demográfiai jellemzőkről,az iskolarendszerről, a mindennapi életről, a társadalmi sajátosságokról, értékekről, történelemről, az ott élő emberekről, a helyi nyelvről, politikáról, az ország gazdasági helyzetéről, a munkahelyi szokásokról, az általános menedzselési stílusról és az elfogadott tárgyalástechnikákról, a barátkozási szokásokról…stb.

Mindent, ami az adott országra jellemző át kell beszélni a tréning során és lehetőleg az egész családnak részt kell vennie rajta.

Csak így valósulhat meg a gyors és hatékony beilleszkedés az új környezetbe, ami a munkavállaló és egyben a cég sikeréhez is nagyban hozzájárul.

Már a Linkedin-en is követhetsz! http://www.linkedin.com/company/expat-center-hungary

Címkék: , városnéző programáttelepüléskülföldi munkatársak beillesztéseorientationkulturális tréningnemzetközi költöztetéskulturális beillesztés