facebook

Mit lehet tenni a fiatalok érdekében?

EXPAT-CENTER

Sosem volt egyszerű feladat a külföldi munkavállalás, hát még a jelenkori helyzetben…

Az elmúlt két évben a pandémia ideje alatt rengetegen elvesztették a munkájuk, vagy ha épp meg is tudták azt tartani, sokan fizetésük jelentős csökkenését voltak kénytelenek elfogadni. Az iskolapadot elhagyó, pályakezdő fiatalok pedig tapasztalat hiányában még nehezebben tudtak akár hazánkban, akár külföldön munkát vállalni.

És mindezen nem segít a 2022. februárjában kirobbanó orosz-ukrán háborús helyzet sem…

Az Európa Unió nemzeteinek szakemberei évek óta szeretnének a fiatalok mobilitását fokozni, és olyan feltételeket nyújtani, ami által bátran mernek saját országuk határain kívül, ám az Unió határain belül szerencsét próbálni és munkát vállalni. Az elmúlt 2 év eseményei pedig még sürgetőbbé tették ezen segítségnyújtási kísérletet, főleg úgy, hogy az idei esztendő az európai ifjúság éve.

A 15 és 29 év közötti korosztály az Unió lakosságának egy hatodát teszi ki, tehát jelentős a számuk. Mint tudjuk, egy nemzet annál hatékonyabb termelést folytat, minél több a munkavállaló. Vagyis minden nemzet számára nagy szükség van az ifjú munkavállalókra, mégis tapasztalatlanságból adódóan sokkal nehezebben kapnak állást, mint más korosztály képviselői. Mindezt elősegítendő létre hozták 2013-ban a Európai Unió Ifjúsági garanciáját, miszerint minden 30 év alatti, a rendszerben regisztrált fiatal maximum 4 hónapon belül kap állásajánlatot, vagy ha azt nem, de továbbképzési lehetőséget, illetve gyakornoki munkát is. Évente közel 3.000.000 fiatal él evvel a lehetőséggel.