facebook

Távozó expatok

Az expatok ügyintézésekor a HR-esek általában a beutazásra koncentrálnak, pedig a kiküldetés vége is tartogat számos teendőt és buktatpót. Engedély-visszavonás, munkaügyi kijelentés, költözködés…stb. Összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket.

departure-sign.jpg

Engedélyek: EU vagy nem EU?

Ha az expat, azaz a külföldi munkavállaló elhagyja Magyarországot, elsősorban az engedélyeit kell visszavonni. A legfontosabb persze a munkavállalási engedély és a tartózkodási engedély, amiket úgymond vissza kel vonatni. Akik nem az Európai Unió valamely tagállamából érkeztek, nincs plasztik tartózkodási engedélyük, hanem az útlevelükbe van beragasztva a tartózkodási engedély, de a visszavonó kérelmüket ugyanúgy le kell jelenteni  a Bevándorlási Hivatalba, mint az EU-s állampolgárok esetében. Ha uniós államból érkezett az expat, akkor a lakcímkártyát is le kell adni és visszavonatni. Előfordult már, hogy valaki nem adta le a lakcímkártyáját, mondván, elveszett. Csakhogy az új lakóhelyén, egy másik EU-s országban addig nem tudták regisztrálni a lakcímét, amig Magyarországról nem regisztrálták ki.

Lakásátadás: „csöpögött-e a csap?

lakás hivatalos átadása, azaz a „handover” a legfontosabb teendő költözéskor. Ez az, amikor az expat kiköltözik a lakásból, egyeztetjük a mérőórákat , megállapítjuk az esetleg okozott károkat, és ezeket ha kell, levonjuk a kaucióbol. Ilyenkor állapítjuk meg a kaució visszafizetésének idejét és módját is. Ez utóbbi nélkül a kaució visszautalása sokáig eltarthat, ha pedig nem tartunk hivatalos átadást, az sok, később nehezen tisztázható vitára adhat lehetőséget. Az biztos, hogy a károk mértékének és helyreállításának a költségét mind a bérlő, mind a tulajdonos pont ellenkezőleg fogja látni. A közműórák visszaíratása a cég vagy a lakó nevéről a lakás tuladonosának a nevére is csak egy hivatalos mérőóra átadás-átvétellel intézhető, ennek hiányában minden mérőóra a lakó nevén ketyeg tovább. Szintén megtörtént eset, hogy a kiköltözés után a tulajdonos bepróbálkozott azzal, hogy megrepedt a fal és fel kell újítani a fürdőszobát. Szerencsére megvolt a lakásátadáskor készült handover riport, amit mindkét fél aláírt, így ezzel le lehetett szerelni a tulajdonost.

TB-kártya: jobb, ha visszaadjuk

A társadalombiztosítás rendszeréből is ki kell léptetni a távozó külföldit, a magyar TB-kártyát pedig vissza kell adni. A cégek bérszámfejtő osztályán legtöbbször elvégzik a kiléptetést, de a TB kártya visszavonását a nagy többség rendszerint elfelejti.

Take me home…

Bár a rengeteg papírmunka után a költözés már egyszerűnek tűnik, itt sem könnyű megtalálni a legkevesebb bonyodalommal és költséggel járó megoldást. Ha a cégnek van fix szerződött partnere, akkor egyszerűbb az ügyintézés – viszont nem biztos, hogy anyagilag is jól jár, hiszen ezeknek a költöztető cégeknek már sem árban, sem szolgáltatási színvonalban nem kell megküzdeniük másokkal.

…vagy mégis inkább maradnék

Sokan azt gondolják, hogy egyszerűbb az ügyintézés, ha az expat csak a céget hagyja el, az országot nem. Csakhogy ilyenkor is vissza kell vonni az engedélyeket, akár EU-tagállamból, akár máshonnan érkezett a munkavállaló. Az új engedélyeket majd annak a cégnek kell elintéznie, ahol elhelyezkedik a külföldi kolléga.
A tartózkodási engedélyeket és a lakcímkártyát nem kell ilyenkor visszavonni, de a külföldi fokozottabb ellenőrzésre számíthat. Korábban sokan visszaéltek a helyzettel, és idejöttek, fals munkaszerződéssel, majd amikor megkapták az engedélyeket, a cég kiléptette őket. Így maradhattak az országban. Emiatt 2009-től már nem csak a munkaügyi hivatalnak kell bejelenteni, ha egy külföldi dolgozó elmegy a cégtől, hanem értesíteni kell a Bevándorlási Hivatalt is. Innentől kezdve a külföldinek kell bizonyítania, hogy van-e a továbbiakban is érvényes szállása és megélhetése, amennyiben igen, úgy maradhat, ha viszont nem tudja ezt bizonyítani, akkor kitoloncolják az országból.

Címkék: engedély ügyintézésvisszavonástávozó expatokexpatokrelocation ügyintézés,