expatoknak

Kulturális tréning

Miért nem lesz elég új munkatársadnak egy olyan egyszerű kulturális tréning, ahol pl. a magyar ételek és ünnepnapok megismerésén van a hangsúly?

Mert amíg egy augusztus 20-án elfogyasztott paprikás krumpli nekünk, magyaroknak elég lehet a boldogsághoz, addig a külföldről érkezett kollegádnak továbbra is fejtörést okoznak majd a mindennapos kulturális különbségek, és nem fogja magát otthon érezni.

Miért nem elég egy rögtönzött „orientation” program? És miért fontos ez cégednek?

Hiába globalizálódik a világ, a kulturális különbségek akkor is megmaradnak. Ha pedig egy kulturális tréning nem hatékony (mert a hangsúly ezen van), a különbségek mindvégig megnehezítik kollégád magyarországi tartózkodását, ami hatással lehet munkájára, és így cégedre is.
Vegyünk egy példát, gondolj csak bele…
Neked is nehezedre esne megérteni, ha pl. görögországi főnököd, rábólint valamire, majd kérdőre von, hogy miért csináltad úgy, amikor ő jelezte, hogy ne. Ugyanígy egy Magyarországra települő külföldinek is nehéz megszokni jó néhány, számunkra teljesen egyértelmű dolgot.

Mi fog neki gondot okozni?

Például, hogy miért nem ugyanolyan áron fuvarozzák őt a taxisok, amikor ugyanabban a városban vagyunk, és ugyanolyan távot megy? Miért pakolják ki az emberek a használt holmijukat az utcára a többi ember szeme láttára, és miért viszik el mások? Miért kell a biciklire lakatot tenni, ha csak a boltba ugrik be? Miért nem illik az utcán köpködni? Miért lehet az utcán dohányozni? És sorolhatnánk a kérdéseket, amelyek néha viccesnek tűnnek, munkatársad életében viszont komoly kérdőjelek.

Mitől hatékony tehát egy kulturális tréning? Attól, hogy…

  • az egész egy személyre szabott tanulási program
  • a tanácsadók mindig elérhetőek telefonon, e-mailben vagy személyesen
  • megelőzi, vagy kellő időben kezeli az ún. kulturális sokkot.

Te sem szeretnéd kihagyni ezt a nagyon fontos beillesztési elemet? Bátran keresd fel a részletekért munkatársunkat, aki minden (tényleg minden) további kérdésedre készséggel válaszol!

Miben segíthetünk? Kérj árajánlatot! Miben segíthetünk? Kérj árajánlatot! Nyíl