facebook

Az Egyesült Királyság állampolgárainak kérelmet kell benyújtaniuk, ha Magyarországon maradnak jövőre is

A Brexit egyik következménye, hogy azok a brit állampolgárok, akik hazájuk határain kívül, az Európai Unióban éltek, letelepedési engedélyért kell folyamodjanak, hiszen rájuk a kilépés után már nem vonatkozik az áruk- és személyek szabad áramlását rögzítő szabályozás.

Hazánkban az év végéig vagyis 2021. december 31-ig kell benyújtaniuk a kérelmüket, ezt megtehetik személyesen vagy az Enter Hungary rendszerén keresztül is. A letelepedési engedély igénylésének kötelezettsége vonatkozik nem uniós állampolgárságú családtagjaikra is.

Jó hír azonban számukra, hogy bár adminisztratív teendőik keletkeztek, de nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mintha most érkeztek volna egy harmadik országból. A Brexit során született Kilépési Megállapodás ugyanis rögzíti, hogy mindazok, akik 2021. január elseje előtt hazánkban legálisan, életvitelszerűen tartózkodtak (regisztrációs igazolással, tartózkodási kártyával, állandó tartózkodási kártyával) jogosultak a nemzeti letelepedési engedélyre. Ezt azonban nem kapják meg automatikusan, az ügyet a kérelem beadásával el kell indítaniuk.

A Belügyminisztérium arra hívja fel minden érintett figyelmét, hogy a tartózkodási kártyák az év végéig, vagyis 2021. december 31-ig érvényesek, ezért mielőbb érdemes kérelmezni a nemzeti letelepedési engedélyt.