facebook

Az Európai Bizottság a vízumkiadások mihamarabbi újraindítását kéri

Az Európai Bizottság a vízumkiadások mihamarabbi újraindítását kéri - EXPAT-CENTER

Az Európai Bizottság sürgeti a schengeni tagországok vízumkiadásának mihamarabbi újraindítását ami lehetővé teszi a schengeni térségbe való beutazást a harmadik országbeli állampolgárok számára.

A Bizottság június 11-én javaslatot terjesztett elő a belső schengeni határok június 15-i újbóli megnyitásáról annak érdekében, hogy az európaiak szabadon mozoghassanak a határok nélküli térségben, akárcsak a pandémiát megelőzően.

Ezzel egyidőben a Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok július 1-jétől kezdve engedjék harmadik országok állampolgárainak belépését az EU-ba, de ügyelve arra, hogy az egyes országok járványügyi helyzetétől függően, fokozatosan történjen.

Összefoglalva, a Bizottság ajánlásainak kulcspontjai a következők:

  • Amint egy ország utazási korlátozásait megszüntetik, valamennyi tagállamnak újra kell indítania az adott országhoz tartozó vízumműveleteket
  • A minimális vízumszolgáltatásoknak továbbra is hozzáférhetőnek kell lenniük az „létfontosságú utazóknak” minősített személyek számára, még akkor is, ha az általános utazási korlátozások továbbra is érvényben vannak.
  • Korlátozott vízumfeldolgozási kapacitás esetén elsőbbséget kell élvezni a létfontosságú utazók és munkavállalók kérelmeinek.
  • A tagállamoknak továbbra is a Vízumkódex általános szabályait kell követniük a kérelmek feldolgozása és a vízumok kiadása során.
  • Mivel a vízumkérelmekre vonatkozó egészségügyi ellenőrzések nem hatékonyak, azokat nem érdemes előírni, hiszen a kérelmekre legalább 15 nappal a tervezett utazás előtt kerül sor, de akár hat hónappal korábban is lehet (tengerészeknél kilenc hónap).

Ezenkívül a Bizottság higiéniai intézkedéseket javasol bevezetésre mind a dolgozó személyzet, mind a kérelmezők számára, ideértve a távolságtartást, az arcmaszkok kötelező használatát és a fertőtlenítő állomások felszerelését.

A vízumkérelmek feldolgozásával kapcsolatban a Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy a közös vízum irányelveket egységesen kell bevezetni, mivel az általános szabályoktól való eltérés negatívan befolyásolja az eredményességet.

Forrás: Schengenvisainfo.com