facebook

Az Európai Bizottság az ideiglenes korlátozás meghosszabítására kérte a tagállamokat.

Az Európai Bizottság az ideiglenes korlátozás meghosszabítására kérte a tagállamokat. - EXPAT-CENTER

A schengeni tagállamok és a schengeni társult államok egy hónapig még zárva maradhatnak a harmadik országbeli állampolgárok előtt, miután az Európai Bizottság felkérte ezen országokat, hogy hosszabbítsák meg az Unióba történő utazás ideiglenes korlátozását további 30 napra, június 15-ig 

Az Európai Gazdasági Térségen kívüli állampolgárok beutazásának tilalma – melyre az unió létezése óta még nem került sor – közel két hónapja tart, a Bizottság pedig szükségesnek tartotta, hogy a tilalom még egy hónapig maradjon hatályban.

Annak ellenére, hogy néhány tagállam előzetes lépéseket tesz a korlátozások feloldására vonatkozóan a helyzet továbbra is törékeny mind Európában, mind világszerte – állítja a Bizottság a május 8-i sajtóközleményben.

„Az utazási korlátozások eltörlését fokozatosan kell alkalmazni: ahogy a kijárási tilalom megszüntetéséről is rendelkezett a közös európai ütemterv, a határokon belül történő ellenőrzéseket fokozatosan és összehangolt módon kell elkezdeni, és csak ezután, egy második szakaszban enyhülhetnek az országhatárokon érvényben lévő korlátozások.” – olvasható a sajtóközleményben.

A Bizottság emellett a folyamatos, összehangolt elnyújtást szorgalmazza, mivel a határokon történő fellépés csak akkor lehet eredményes, ha az EU és a schengeni államok valamennyi határállomásán, egységes módon hajtják végre.

Margaritis Schinas, a Promoting the European Way of Life alelnöke szerint a biztató jelek ellenére továbbra is törékeny a helyzet.

„Az, hogy a koronavírus miatt korlátozzuk a társadalmi interakciókat, az nem kérdés. Sok európai országban előrelépéseket láthatunk, de mindezek ellenére a helyzet világszerte nagyon törékeny. Fontos, hogy minden megtett lépés fokozatos legyen, és a különféle óvintézkedéseket különböző szakaszokban kell megszüntetni ”- nyilatkozta Margaritis Schinas.

Ugyanekkor Ylva Johansson, a belügyekért felelős biztos azt hangsúlyozta, hogy fokozatosságra és összehangoltságra van szükség a schengeni térség szabad emberáramlása, és annak a normál működésének helyreállítása érdekében. Szerinte ez az Európai Bizottság elsődleges célja.

„A szabad mozgás és a határokon belül történő ellenőrzés korlátozásait fokozatosan meg kell szüntetni, mielőtt megszüntethetjük a határokon alkalmazott korlátozásokat, ezáltal garantálva a belépést a nem létfontosságú utazásokra vonatkozóan az EU-n kívüli lakosok számára” – mondta a biztos.

2020 márciusában a schengeni térség összes tagállama jóváhagyta az EU Bizottság által javasolt tervet a külső határok legalább 30 napos időszakra történő bezárására. Ez volt a schengeni blokk a COVID-19 terjedése ellen tett legszélsőségesebb intézkedése.

Később, április 8-án a Bizottság felszólította az utazási korlátozás meghosszabbítását május 15-ig. Az EU valamennyi tagállama (Írország kivételével) és az EU-n kívüli schengeni országok azóta saját döntéseket hoztak, hogy végrehajtsák és meghosszabbítsák ezen utazási korlátozást.

Forrás: www.schengenvisainfo.com