facebook

Az Európai Unió irányelvei a vízumkérelemről a Koronavírus alatt

Az Európai Unió irányelvei a vízumkérelemről a Koronavírus alatt - EXPAT-CENTER

Az Európai Bizottság a tagállamok számára olyan új irányelveket adott ki, amelyek többek között az országhatárokon történő ideiglenes korlátozások végrehajtásában és a vízumkérdésekben ad segítséget.

Ylva Johansson belügyekért felelős biztos azt nyilatkozta, hogy az iránymutatások többek között azt hivatottak biztosítani, hogy a külföldön rekedt honpolgárok biztonságban hazatérjenek.

„A ma elfogadott útmutatással azt akarjuk biztosítani, hogy az EU külső határain minden határőr megkönnyítse a külföldön rekedt uniós polgárok visszatérését, és hogy a fontos feladatot álló vagy szükségletekkel rendelkező személyeket ne állítsák meg, miközben megfelelő és arányos intézkedéseket tesznek a közegészségügy és a biztonság érdekében”- mondta.

Az iránymutatások azt is tanácsolják a tagállamoknak, hogy tartsák nyitva a külföldi konzulátusaikat annak érdekében, hogy legalább azon állampolgárok által benyújtott vízumkérelmeket el tudják bírálni, akik az átmeneti utazási korlátozások hatálya alá nem tartoznak.

Azon harmadik országbeli állampolgárok esetében, akik a korlátozások miatt  az engedélyezett időnél hosszabb időre az EU-ban rekedtek, a Bizottság arra kéri fel a tagállamokat, hogy ne szankcionálják őket, hanem inkább hosszabbítsák meg az EU-ban engedélyezett tartózkodásukat.

A rövid távú tartózkodásra jogosító vízummal rendelkezők valamint a vízummentesen utazó személyek esetében a Bizottság javaslata az, hogy ezen állampolgároknak hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumot vagy ideiglenes tartózkodási engedélyt állítsanak ki.

Ezenkívül a Bizottság rámutatott arra, hogy a jövőbeli vízumkérelmek elbírálásakor nem szabad figyelembe venni azon időbeli határidő túllépéseket, melyek a COVID-19 vírushoz köthetőek.