facebook

Az Európai Unió július 1-től fokozatosan nyitja határait a harmadik országbeli állampolgárok részére.

Az Európai Unió július 1-től fokozatosan nyitja határait a harmadik országbeli állampolgárok részére. - EXPAT-CENTER

Majdnem négy hónap elteltével a harmadik országokból érkező utazók végre újra utazhatnak a schengeni térségbe. Július 1-jétől az Európai Bizottság fokozatosan és részletekben engedélyezni fogja az EU-n kívüli és a nem schengeni utazók belépését a határok nélküli területre. Ezt a döntést Josep Borrell főképviselő/alelnök jelentette be a biztosi testület június 10-i ülésén.

Az testület megvitatta a koronavírus-válsággal összefüggésben hozott intézkedéseket illetve az EU-területre való nem létfontosságú utazások ideiglenes korlátozásait is.

E két kérdés kezelése után a COVID-19-el kapcsolatos tévhitek kezeléséről szóló közös közleményre terelődött a vita.

Június 5-én, nem hivatalos videobeszélgetésen az európai belügyminiszterek megvitatták a schengeni térség külső határainak esetleges újbóli megnyitását, valamint a belső határok bezárását és ellenőrzését, amelyeket az európai koronavírus-járvány kitörésekor vezettek be ez év márciusában.

Az ülésen a miniszterek aggályaikat fejezték ki amiatt, hogy a világjárvány fenyegette a európai unió néhány alappillérét, mint például a szabad mozgást és az egységes európai piacot. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a június 15-re tervezett külső határzár feloldására még nem állnak készen.

Forrás: https://www.schengenvisainfo.com