facebook

Az Európai Unió Parlamentje rábólintott az oltási igazolás kiállítására.

Az Európai Unió Parlamentje rábólintott az oltási igazolás kiállítására. - EXPAT-CENTER

Az Európai Unió Parlamentje rábólintott az oltási igazolás kiállítására. A cél, hogy helyreállítsák a tömbön belüli szabad utazást, több mint egy évvel azután, hogy a tagállamok határellenőrzést és beutazási tilalmat kezdtek bevezetni annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését.

A javaslatot 540 európai parlamenti képviselő hagyta jóvá, míg szerdán 119 ellenszavazat mellett további 31 képviselő tartózkodott. Az eredményeket csütörtökön hirdették ki.

A Európai Parlament sajtóközleménye szerint az igazolásnak legfeljebb 12 hónapig szabad érvényesnek lennie.

Az Európai Unió Tanácsa azonban felhívja a figyelmet arra, hogy nem szabad megengedni azt, hogy  az igazolások az utazás előfeltételévé váljanak.

Az Állampolgári Jogi Bizottság elnöke, Juan Fernando López Aguilar, a plenáris szavazást kommentálva kijelentette, hogy az EU COVID-19 tanúsítványát annak érdekében kell ki állítani, hogy helyreállítsák az emberek bizalmát a szabad mozgás mellett, miközben tovább harcolunk a vírus ellen.

A többi EP-képviselő szintén felszólította a tagállamokat, hogy az EU COVID-19 tanúsítvánnyal rendelkező utazók számára ne vezessenek be további utazási korlátozásokat, ideértve a karantént vagy a tesztelést.

A sajtóközlemény szerint a tagállamoknak el kell fogadniuk a többi tagállamban kiállított azon állampolgárok oltási igazolásait, akiket teljes mértékben beoltottak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyagok egyikével.