facebook

Egy hónap múlva az Egyesült Királyság unión kívüli országgá válik, és állampolgárai számára megszűnik az uniós állampolgárság

Egy hónap múlva az Egyesült Királyság unión kívüli országgá válik, és állampolgárai számára megszűnik az uniós állampolgárság - EXPAT-CENTER

Egy hónap múlva az Egyesült Királyság unión kívüli országgá válik, és állampolgárai számára megszűnik az uniós állampolgárság. Január 1-je után, a briteknek több, uniós állampolgárokra vonatkozó kedvezményre nem lesznek jogosultak, ideértve az utazást is.

Az EU-n kívüli útlevelekkel rendelkező briteknek be kell tartaniuk azokat az utazási szabályokat, amelyek minden harmadik országbeli állampolgárra érvényesek. Ilyen például az, hogy az EU területén történő vízummentes tartózkodási napok korlátozva vannak, vagy az egészségügyi ellátásokra való jogosultság.

Új útlevélszabályok

Az első és talán a legfontosabb dolog, amelyet egy brit állampolgárnak tudnia kell, amikor a jövő évtől az EU-ba utazik, hogy útlevele nem feltétlenül felel meg az EU-ba való belépéshez.

Míg az EU és az Egyesült Királyság megállapodott abban, hogy megengedik egymás állampolgárainak a vízummentes rövid távú látogatás lehetőségét, az EU-nak vannak olyan szabályai, amelyek minden harmadik országra vonatkoznak, és ezek alól az Egyesült Királyság sem lesz kivétel.

Nem csak, hogy a britek nem tudnak csak személyi igazolvánnyal utazni, de útlevelüknek meg kell felelnie az alább felsorolt ​​feltételeknek is:

  • Legalább további hat hónapig érvényesnek kell lennie azon a napon, amikor birtokosa az EU-ba utazik
  • Nem lehet tíz évnél régebbi azon a napon, amikor a birtokos az EU-ba utazik
  • A bordó útlevelek és azok, amelyek borítóján az „Európai Unió” felirat szerepel, érvényességük a lejáratuk napjáig megmarad; ezért az ilyen útlevelek birtokosainak nem kell megújítaniuk azokat, ha megfelelnek a fent felsorolt ​​másik két feltételnek.

Többet fognak várni a repülőtereken

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson megpróbálta meggyőzni az uniós tisztviselőket, hogy 2020 után is engedélyezzék a britek számára az elektronikus kapukon való átjutást, az EU Bizottság azonnal elutasította a kérést.
Az EU-ban található összes repülőtérnek kétféle kapuja van az érkezők számára, az egyik az EU állampolgárai, a másik pedig a harmadik országok állampolgárai számára. A britek eddig az elsőt használták, de az átmeneti időszak vége után csatlakoznak a másodikhoz.