facebook

Egy új nyelv elsajátítása befektetés az emberi tőkébe

EXPAT-CENTER

Az angol globális a kereskedelem és a kommunikáció közös nemzetközi nyelvévé vált szerte a világon. Napjainkban világszerte tendenciaként figyelhető meg, hogy az angolt a nemzetközi kapcsolatok közös nyelveként használják.  

Szükség van magyarul megtanulni egy külföldi munkavállalónak?

Egy munkahelyen külön terhelést jelent az idegen nyelvű kommunikáció. A nyelv kommunikációs értékeit tükrözi, ha a munkavállalók magyar nyelven tudnak kommunikálni egymással. Például a legtöbb termelési tevékenység csapatmunkát kíván.

A munkatársak is nagyra értékelik, ha a külföldről érkező kollégájuk tőle tehetően mindent megtesz annak érdekében, hogy beszélje a magyar nyelvet, mert ezáltal a munkahelyi kommunikáció könnyebbé válik.  Minden munkakör esetében más – más szintű magyar nyelvtudás szükséges, van, amihez elég egy egyszerű társalgási szint, devan, amikor ismerni kell a konkrét szókincset, és lépést kell tartani a beszélő előadásával.

Egy új nyelv megismerése időt és erőforrásokat igényel

A nyelvtanulásnak, akárcsak a humán tőkébe történő egyéb befektetéseknek, alternatív költségei vannak. Ahhoz, hogy egy külföldi munkavállaló sikeresen megtanulja a magyar nyelvet elsődlegesen meg kell találni a leghatékonyabban oktató nyelviskolát, vagy nyelvtanárt. 

A magyar nyelvtanulás hatékonysága általában annál magasabb, minél fiatalabb és iskolázottabb egy személy, és minél kisebb a nyelvi távolság (például szókincsben, nyelvtanban és kiejtésben) magyar nyelv és a külföldi munkavállaló anyanyelve között.