facebook

EU Kék Kártya igénylésének rövid története

EU Kék Kártya igénylésének rövid története - EXPAT-CENTER

EU Kék Kártya, nagyon fontos,  nem keverendő össze a szintén kék színű, egészségbiztosítási kártyával!

Az EU Kék Kártya tulajdonképpen egy fajta tartózkodási engedély, melyet az kaphat meg, aki érvényes álláskeresési, vállalkozásindítási engedéllyel vagy magas szintű képzettséggel rendelkezik az állam területén történő tartózkodása idején és munkavállalásra jogosult az országunkban.

Ehhez rendelkeznie kell a kérvényezőnek úti okmányokkal és egy igazolással a tartózkodási célját illetően is. Továbbá bejelentett, valós lakcímmel, tartózkodási címmel rendelkezik és az egészségügyi ellátások teljes körére biztosítottnak minősül vagy kérvényezte már azt.

A kártya csak akkor kérvényezhető, ha ezek a feltételek teljesülnek, illetve az igénylő nem áll kiutasítás alatt, illetve beutazási és itt tartózkodási tilalom sincs érvényben vele kapcsolatban.

Az igénylő mindezek együttes teljesülésekor tölthet ki egy formanyomtatványt, melyet személyes megjelenésével, egy három hónapnál nem régebbi arcképpel, valamint az eljárási díj kifizetését igazoló csekkel együtt fogadnak csak el. Az eljárás díja 60 Euró, azaz 18.000 Ft. Az így kérvényezett tartózkodási engedélyt, az EU Kék Kártyát, még ezen feltételek mellett is elutasíthatják, de a döntés  fellebbezhető.