facebook

Fehér Kártya – 3 buktató, amire figyelni kell

Fehér Kártya - 3 buktató, amire figyelni kell - EXPAT-CENTER

Januártól igényelhető Magyarországon a Fehér Kártya, amelyet a digitális nomádok számára hozott létre a kormány és 1+1 éves, legális tartózkodást tesz lehetővé hazánkban. Mivel a magyar főváros már egy 2016-os felmérésben a legnépszerűbb európai célpontok között szerepelt a távolról dolgozó vándorok körében, sokan érdeklődnek a lehetőség iránt. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy van néhány részlet, amellyel érdemes tisztában lenni még az igénylés előtt. 

 

  1. A Fehér Kártyával Magyarországon töltött idő NEM számít bele a letelepedéshez elvárt tartózkodásba és családegyesítés sem indítható ennek birtokában. Vagyis aki hosszú távra tervez, annak más megoldás lesz az ideális.

 

  1. Az 1+1 év alatt 90 napnál hosszabb időre nem hagyhatja el Magyarország területét, aki Fehér Kártyával  tartózkodik az országban. Vagyis nyaralni, turistáskodni lehet a kártya birtokában, de aki három hónapnál több időt tölt a határokon túl, annak jogosultsága megszűnik. 

 

  1. A kártyát egy éve adják, ami egyszer egy évre hosszabbítható (ezért 1+1 év). A hosszabbítást azonban a lejárat előtt minimum egy hónappal igényelni kell. Aki erről lekésik nem élhet a plusz egy esztendővel.