facebook

Henley Passport Index – az útlevelek ranglistája

Miért olyan elterjedt a külföldi munkavállalás? - Folytatás - EXPAT-CENTER

A Henley 2006 óta minden évben összesíti és rangsorolja a világ útleveleit, az idei listán Magyarország a nyolcadik helyen áll.

 

Az alapján kapják a dokumentumok a helyezéseket, hogy hány országba utazhat az tulajdonosuk vízum nélkül. Hagyományosan az európai államok állnak az élen, az idén a dobogóra kerülő 8 állam közül öt (Németország, Olaszország, Finnország, Spanyolország, Luxemburg) a vén kontinensen található. A rekorder azonban Japán és Szingapúr, állampolgáraik 192 országba léphetnek be, vízumkötelezettség nélkül.

 

A lista alján jellemzően a háborús övezetek államainak utazási dokumentumai szerepelnek. Idén sincs ez másként, az afgán útlevelet csupán 26 állam fogadja el egyéb ellenőrzés nélkül, de az iraki és a  szír dokumentum is csak 29 – 28 országba érvényes önmagában.

 

Magyarország, Lengyelországgal együtt a nyolcadik helyen áll, 183 államba léphetünk be a magyar vagy a lengyel útlevéllel a zsebünkben.

 

A Henley & Partners 199 útlevelet és 277 desztinációt vizsgált idén, ez alapján alkotta meg a rangsort. Weboldalukon azt is tesztelheti mindenki, hogy útlevelét mely országok fogadják el vízum nélkül.

 

Forrás:

Passport Index Comparison | Henley & Partners (henleyglobal.com)