facebook

Ideiglenes utazási korlátozások implementálása az országhatárokon

Ideiglenes utazási korlátozások implementálása az országhatárokon - EXPAT-CENTER

Az Európai Bizottság gyakorlati útmutatást adott a tagállamok határvédő hatóságai számára az utazási korlátozások kulcskérdéseiről.

A Bizottság hangsúlyozta, hogy az összes EU-tagállam és a schengeni övezetbe tartozó ország állampolgárai, valamint családtagjaik és az EU-ban hosszútávú tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára nincs ideiglenes utazási korlátozás amennyiben hazautaznak.

Ezenkívül kiemelte, hogy San Marino, Andorra, Monaco és a Vatikán állampolgárait az EU-blokk állampolgáraiként kell kezelni, hogy ők is biztonságban hazatérhessenek.

„Bizonyos EU-n kívüli munkavállalók szintén mentességet élveznek, például az egészségügyi dolgozók, a határmenti ingázók és a szezonális mezőgazdasági dolgozók.” – az iránymutatások többek között ezek is olvashatók.

A szöveg szerint az utazási korlátozások vonatkoznak minden harmadik országbeli állampolgár nem indokolt beutazására, tünetet mutató vagy a fertőzés kockázatának kitett, de még nem fertőző személyre vagy olyan nem uniós állampolgár EU-ba történő utazására, amely veszélyt jelenthet a közegészségre. .

„Azon utazók számára, akiknek belépése engedélyezett, a határőrizeti hatóságoknak szigorúan be kell tartaniuk a Schengeni határ-ellenőrzési kódexet. Ellenőrizniük kell az úti okmányok hitelességét, és a nemzeti hatóságoknak szisztematikusan ellenőrizniük kell a Schengeni Információs Rendszert annak érdekében, hogy a lehetséges terrorista fenyegetéseket vagy a határokon átnyúló bűnözést elkerüljék. A nem uniós állampolgárok útleveleit pecséttel kell ellátni ”- olvasható az útmutatóban.

A Bizottság azzal zárja az útmutatót, hogy a hatóságoknak az utazási korlátozásokkal és az esetekkel kapcsolatos információkat haladéktalanul szolgáltatniuk kell az érintett egészségügyi intézeteknek.