facebook

Ilyen jogok illetik meg az Európai Unióba költözőket

Ilyen jogok illetik meg az Európai Unióba költözőket - EXPAT-CENTER

Az Európai Unió közös bevándorlási és vízumszabályai a harmadik országból érkezőkre érvényesek, amennyiben 90 napnál hosszabb ideig szeretnének a tölteni valamelyik tagállamban. Mindig a célországban kell igényelni vízumot és tartózkodási engedélyt. Egyes csoportokat azonban előnyök illetnek meg. 

Kik ők?

Természetesen könnyebb azoknak a dolga, akiket munkaadójuk helyez át egy uniós országba, hogy az itt működő fióktelepen dolgozzanak. Szintén kedvezményekre számíthatnak azok, akiknek szaktudása érték az európai közösségben vagyis a magasan képzett munkavállalóknak is járnak előnyök. 

Az idénymunkásoknak is igyekszik könnyíteni az EU a munkavállalást, hazánk például a határaink mellett élőknek biztosít vízummentességet, ha betakarításra érkeznek dolgozni. 

Természetesen a tanulni érkezők és a kutatási együttműködésekhez csatlakozó tudományos munkatársak számára is biztosítanak az uniós országok könnyítéseket. 

Mindazok, akik jogszerűen tartózkodnak egy uniós államban, jogosultak arra, hogy családtagjaikat magukkal hozzák, velük itt együtt éljenek. Öt, legálisan az országban töltött év után, pedig huzamosabb időre szóló tartózkodási engedélyt is kaphatnak.