facebook

Július 1-től utazhatnak az EU-s polgárok az európai védettségi igazolvánnyal

Július 1-től utazhatnak az EU-s polgárok az európai védettségi igazolvánnyal - EXPAT-CENTER

Már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy az EU digitális COVID tanúsítványának eljárásai az Európai Unión belül befejeződjenek, miután május 21-én a Tanács Állandó Képviselőinek Bizottsága (Coreper) egyhangúlag támogatta a Tanács és az Európai Parlament között május 20-án megkötött megállapodást.

Az eljárások befejezése érdekében a Tanács most levelet küld az Európai Parlamentnek, amelyben hivatalosan közli hogy a Coreper támogatja a tanúsítvány létrehozására vonatkozó megállapodást.

A jogszabály aláírását követően a rendeleteket közzéteszik az EU Hivatalos Lapjában, és július 1-jétől hatályba lép.

António Costa, Portugália miniszterelnöke az igazolásról kommentálva elmondta, hogy az igazolás fontos lépés a normálisabb, szabadabb és biztonságosabb élet felé. Elmondása szerint a bizonyítvány megkönnyíti az európaiak nyári szabad mozgását.

„A tagállamoknak ébereknek kell maradniuk az járványügyi helyzet tekintetében, hogy az EU-ban biztonságos maradhasson a mozgás.” -jegyzi meg a portugál miniszterelnök.

A tagállamokat arra sürgetik, hogy nyújtsanak hozzáférést az utazók számára is megfizethető COVID-19 tesztekhez. Erre a célra 100 millió eurót különítettek el. Ugyanakkor a tesztek megvásárlásához további több, mint 100 millió eurós forrást lehet mozgósítani, ugyanakkor a költségvetési hatóságoknak jóvá kell hagyniuk ezt a plusz forrást.

Noha a tagállamok nemzeti kormányainak feladata eldönteni, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkező utazóknak karanténba kell-e kerülniük vagy további vizsgálatokon kell-e részt venniük, azt tanácsolja az Unió, hogy tartózkodjanak az ilyen intézkedések bevezetésétől, kivéve, ha azok elengedhetetlenek a közegészség megőrzéséhez.

Az ilyen kiegészítő intézkedések bevezetésekor a tagállamoknak legalább 48 órával előre tájékoztatniuk kell a Bizottságot, egyúttal meg kell határozniuk a korlátozások mögött meghúzódó okokat és időtartamukat.