facebook

Kihívások egy külföldi munkavállaló számára

EXPAT-CENTER

A külföldi munkavállalás esetében számos kihívással kell szembenéznie annak, aki szerencsét próbálva, maga mögött hagyta hazáját. A honvágy legyőzése mellett minden nap szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy az adott országban kívülálló, és ezt sokan éreztetik is nem csak a munkahelyén, hanem az utcán, a boltban vagy a banki ügyeket intézve. 

Mindezek mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül külföldi munkavállalás esetében a nyelvi, valamint a kulturális különbségeket sem. Bármilyen szintű nyelvtudással rendelkezünk is, az új nyelv elsajátítása időbe telik, és az első időszakban nehézségeket okozhat a kommunikáció. Külföldi munkavállalást követően az új kultúrába történő beilleszkedés is kihívást jelenthet, és az eltérő szokások és értékrend miatt nehéz lehet megtalálni a helyünket az új környezetben.

Külföldi munkavállalás esetében az első lépés az új nyelv megtanulása, amely nélkülözhetetlen az értelmes kommunikációhoz és a munkavégzéshez. Azonban még akkor is, ha valaki jól beszéli a nyelvet, az eltérő akcentusok és nyelvjárások, valamint a helyi kifejezések és szleng kihívást jelenthetnek. Az új nyelv megtanulása időigényes folyamat, és számos módszer létezik az elsajátítására, például nyelviskolák, nyelvtanfolyamok, nyelvtanuló programok, valamint a gyakorlati életben történő alkalmazása.