facebook

Könnyített munkavállalási engedély

Könnyített munkavállalási engedély - EXPAT-CENTER

2020-ban Magyarországon 36 ezer külföldi munkavállaló dolgozott, ami komoly visszaesést jelent a 2019-es 70 ezres létszámhoz képest. A visszaesés oka a koronavírus, a 2015 óta tapasztalható növekedés mögött a munkaerőhiány áll, melynek orvoslására kedvezményeket is biztosított a kormány. 

 

A könnyített munkavállalás, melynek során a harmadik (tehát nem Európai Uniós) országból érkező személy számára a munkaadó vállalkozás igényli meg a munkavállalási engedélyt, egyszerűbbé teszi az üres álláshelyek feltöltését. Ez elsősorban a szomszédos, nem EU tag országok munkavállalói számára kedvező szabályozás, hiszen szerb és ukrán dolgozók nagy számban jártak, járnak át dolgozni Magyarországra. Számukra így nem kell vízum, az idénymunkákhoz pedig engedély sem. De a ma még elsősorban kékgalléros munkakörökben foglalkoztatott, távol-keleti országokból (India, Vietnám, Fülöp-szigetek) érkezők számára is komoly könnyítés. 

Ez a csoport és a háborús konfliktusok sújtotta térségekből érkezők (szírek, pakisztániak, nigériaiak) jelentősen átalakította az országba érkező vendégmunkások összetételét. A nem európai vendégmunkások legnagyobb csoportja ma Vietnámból érkezik, több mint félezren kaptak 2020-ban munkavállalási engedélyt.

A növekedés ellenére hazánkban alacsony a vendégmunkások aránya, az uniós átlag 8-9 százalék körül mozog, itthon 2 százalék alatt marad.