facebook

Külföldi munkavállalás hatása a családra – Folytatás

Külföldi munkavállalás hatása a családra - Folytatás - EXPAT-CENTER

Előző cikkünkben elkezdtünk foglalkozni a külföldi munkavállalás családra és baráti kapcsolatokra gyakorolt hatásával. Most nézzük tovább a hosszú távú, érzelmekre gyakorolt következményeit.

A harmadik hatás a kulturális különbségekre vonatkozik. A külföldre költözés és a másik országban való munkavállalás jelentős kultúrák közötti különbségekkel járhat. Ez jelentős stresszt és nehézséget jelenthet a családtagoknak, akiknek alkalmazkodniuk kell az új környezethez és kultúrához. Az otthoni kultúrájuktól eltérő környezetben élő gyermekeknek is nehéz lehet beilleszkedni az új környezetbe és új barátokat szerezni.

A negyedik hatás a személyes kapcsolatokra vonatkozik. A külföldön munkát vállaló személynek nehéz lehet tartani a kapcsolatot barátaikkal és családjával otthon. Az eltávolodás és a távolság miatt az emberek hajlamosak elfelejteni azokat a fontos kapcsolatokat, melyek egykoron sokat jelentettek, ma már viszont a hosszú időn át tartó  távollét hatására gyengülhetnek az érzelmi szálak és a kötődés. Mindemellett az új helyzet és körülmények új kapcsolatok kialakulását is eredményezi, ami ugyancsak lazító hatással lehet a régi kapcsolatainkra.