facebook

Magyarország immunitási igazolásokat tervez kiállítani

Magyarország immunitási igazolásokat tervez kiállítani - EXPAT-CENTER

Magyarország kormánya úgy döntött, hogy immunitási igazolásokat állít ki mindazok számára, akik felépültek, vagy oltottak a koronavírus ellen

A legújabb magyar lépést Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be – írja a SchengenVisaInfo.com.

Gulyás hangsúlyozta, hogy a dokumentumot minden olyan állampolgár számára kiállítják, aki megkapta a koronavírus elleni második oltását, megjelölve a második adag beadásának dátumát.

Gulyás azt is elmondta, hogy a tanúsítványnak nem lesz lejárati ideje, mert nincs elegendő információ arról, hogy az oltás után meddig tart az immunitás.

„Reméljük, hogy ez a dokumentum is elősegíti, hogy a dolgok a lehető leghamarabb normalizálódjanak” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarország kormányának még el kell döntenie, hogy milyen típusú mentességekre lesznek jogosultak a dokumentummal rendelkezők.

A miniszter elmondta, hogy az ország arra számít, hogy a következő héten megkapja a kínai gyártmányú Sinopharm vakcina első szállítmányát, összesen 500 000 adagot.

Az oltási útlevelek bevezetésének ötlete sok vitát váltott ki az Európai Unió országaiban.

Míg az utazás megkönnyítése érdekében az ilyen dokumentumok bevezetésének tervét néhány EU-ország, köztük az Európai Tanács, támogatta, az Egészségügyi Világszervezet Bizottsága (WHO) ellenezte. Úgy vélik, hogy a vakcinák vírus átadására gyakorolt hatása még mindig nem ismert .

Az olyan országok, mint Ciprus, Dánia, Csehország, Görögország, Észtország, Magyarország, Olaszország, Izland, Portugália, Lengyelország, Szlovákia, Svédország és Spanyolország támogatták egy olyan oltási tanúsítvány bevezetését, amely arra lenne hivatott, hogy az emberek újra szabadon utazhassanak.

Még 2020 áprilisában egy uniós tisztviselő megerősítette a SchengenVisaInfo.com-on, hogy ha az oltások elkezdődnek az uniós országokban, a beutazóknak kötelezően be kell oltaniuk magukat, hogy beléphessenek az Európai Unió országaiba. Hozzátette: a vízumkérelem iránt érdeklődő összes személynek is be kell majd oltani magát a vírus ellen.