facebook

Magyarország megnyitja határait a környező országok felé

Magyarország megnyitja határait a környező országok felé - EXPAT-CENTER

Aki Horvátországból, Ausztriából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából vagy Szlovéniából érkezik, szabadon beléphet Magyarországra, miután megnyitották szárazföldi schengeni határokat – jelentették be a magyar hatóságok. A légi közlekedésre vonatkozó korlátozások azonban változatlanok maradnak – írja a SchengenVisaInfo.com.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a schengeni térségen belül újra meg kell nyitni a nemzeti határokat, ha a világjárvány kezelése a jelenlegi mértékben tovább javul.

Csak az Ukrajnából érkező utazókra vonatkoznak majd beutazási korlátozások.

Továbbá a magyar kormány felajánlotta a szomszédos országok határain élő embereknek, hogy júliustól kezdve oltsák be magukat Magyarországon, függetlenül attól, hogy magyar vagy nem magyar állampolgárok-e. A határon oltás céljából átkelőknek azonban 18 évesnek vagy annál idősebbnek kell lenniük, és az egyéneknek el kell fogadniuk a felkínált oltást, attól függetlenül, hogy melyik az.

Másrészt a repülővel érkező utazóknak továbbra is ugyanazokkal a korlátozásokkal kell szembenézniük. Be kell mutatni az oltási vagy immunitási igazolást, vagy karanténon kell átesni.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy Magyarország határainak megnyitása a légi közlekedés számára bonyolultabb folyamat, mivel sok átszálló járat történik Budapesten. Ha egy utas a schengeni térségen kívülről utazik az EU-ba, és átszállása van Budapesten, akkor más szabályok vonatkoznak rájuk a Budapestre közvetlen járatokat használókhoz képest.