facebook

Manapság már nem ritka a külföldi munkavállalók foglalkoztatása

EXPAT-CENTER

A niche iparágak, az új vállalkozások és a terjeszkedési törekvések következtében manapság már nem számít ritkaságnak a külföldi munkavállalók foglalkoztatására való igény. 

Fontos, hogy ha külföldi munkavállaló foglalkoztatása mellett döntünk, a kiválasztott munkaerőt ne csak gyorsan akarjuk alkalmaz, hanem a jogszabályok pontos betartásával tegyük. Minden globális vállalat sikeréhez elengedhetetlen, hogy a jogszabályokkal tisztában legyenek és be is tartsák azokat. 

A foglalkoztatáshoz a külföldi munkavállalóknak a tartózkodási engedély, lakcímkártya, társadalombiztosítás és adószám szükséges. Az előírások és jogszabályok be nem tartása – akár véletlen, akár egyéb módon – súlyos szankciókat vonhat maga után, különösen akkor, ha a súlyosabb eseteknél felmerülő további jogi költségekkel párosulnak.

Napjainkban a vállaltok HR osztályai állandó nyomás alatt állnak, hogy szakszerű adminisztratív szolgáltatásokat nyújtsanak.

A legjobb kiszervezni azokat a folyamatokat és feladatokat (munkavállalási engedély, tartózkodási engedély, lakcímkártya beszerzése, társadalombiztosítás és adószám), amelyek végrehajtása rengeteg időt vesz igénybe, és nem képezik a vállalkozás alapvető kompetenciáját.