facebook

Már kínai és indiai vakcinákkal is szabad az út az Egyesült Királyságba

Már kínai és indiai vakcinákkal is szabad az út az Egyesült Királyságba - EXPAT-CENTER

November 22. óta már több, jellemzően Kínában és Indiában előállított Covid elleni védőoltást is elfogadnak az országba érkezőktől. Az új brit szabályozás értelmében mindenki, aki az egészségügyi világszervezet által alkalmazhatósági listára tett típusokat kapta, oltottnak tekinthető. 

 

Egészen eddig csak az Astrazeneca (Oxford), a Pfizer, a Moderna és az egy dózisú Janssen vakcina számított elfogadottnak, így azok, akik más típusú, például keleti (kínai, orosz vagy indiai) oltást kaptak karantnra számíthattak, ha Nagy-Britanniába utaztak. 

A minden beutazó számára kötelező PCR tesztet, amit azoknak is el kellett végeztetni, akik a teljes oltási programot végigcsinálták, már október végén eltörölték, de az elfogadott oltóanyagok listájának bővítésére egészen idáig várni kellett. 

Fennmaradt azonban az országba érkezés után elvégzendő gyors teszt kötelezettsége, melynek esetleges pozitív eredménye esetén karantént rendelnek el. Ez a könnyítés, tehát hogy csak gyorsteszt kell, vonatkozik a Nagy-Britanniába érkező gyermekekre is, akkor is, ha nincsenek koronavírus ellen oltva. Az öt évesnél fiatalabb gyermekek esetén tesztet sem kérnek, függetlenül attól, hogy honnan érkezik az országba. 

 

Jelentős könnyítést jelent ez mindazoknak, akik Sinovac- és Sinopharm-vakcinákkal, valamint az indiai Covaxin oltóanyaggal lettek immunizálva és eddig, ha Londonba érkeztek 10 napos karantén várt rájuk, annak ellenére, hogy teljes volt oltási programjuk. Most, ha az országba lépés előtt legalább 14 nappal megkapták a teljes oltási sort, ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint az úgynevezett nyugati vakcinákkal oltott személyek. 

 

Az orosz gyártmányú Szputnyik vakcinát azonban még mindig nem fogadja el Nagy-Britannia, mivel nem szerepel a WHO listáján. A brit hatóságok a járványhelyzet javulásával indokolják a lazításokat.