facebook

Mi a különbség konzulátus és nagykövetség között?

Mi a különbség konzulátus és nagykövetség között? - EXPAT-CENTER

Milyen feladatokat lát el egy konzul és milyen ügyekben érdemes a konzuli szolgálathoz folyamodni? Mi az, ami megkülönbözteti a nagykövetségtől? Tisztázzuk a fogalmakat!

 

Csak a fővárosban

Nagykövetséget szinte minden esetben az adott ország fővárosában nyitnak, ugyanakkor a konzulátus vagy főkonzulátus bármely nagyobb városban, ahol erre igény mutatkozik, létesíthető. Az általános gyakorlat az, hogy ha egy ország túl nagy ahhoz, hogy a fővárosi intézmény el tudja látni a területen megjelenő összes feladatot, akkor a nagykövetség konzuli osztályán túl, valamelyik népesebb településen, létesítenek egy konzulátust. 

 

Feladatok

A nagykövetségeken, ahogy említettük, működik konzuli osztály vagyis a követségnek része a konzulátus, ugyanakkor ez önállóan is működhet. Vagyis elmondhatjuk, hogy a nagykövetségek nagyobb szervezetek, több feladattal, de ezek a többlet feladatok zömében a fogadó országgal való külkapcsolatok ápolásában merülnek ki. Az állampolgárok számára gyakorlati segítséget a konzulátusok munkatársai nyújtanak, ez pedig a kihelyezett konzuli hivatalokban is elérhető. 

 

Iratok, támogatás

Vagyis akkor, amikor egy útiokmányt kell pótolni, akkor a konzulátuson lehet segítséget kérni. Ahogyan ha külföldön házasodik valaki vagy gyermeke születik, esetleg elhalálozik egy állampolgár, akkor ezekről a konzulátust kell értesíteni, akik nemcsak gyakorlati tanácsokat és segítséget adnak, de azt is ők indítják útnak, hogy az anyaország nyilvántartásában a fenti esemény megjelenjen. 

 

Röviden összefoglalva tehát a nagykövetség leginkább egy ország érdekeinek képviselete a fogadó országban, még a konzuli szolgálat egy ország saját állampolgárait szolgálja a határokon túl.