facebook

Minden fontos információ az új idegenrendészeti törvényről

Szigorúbb szabályok és új engedélytípusok várhatóak 2024-ben

A kormány új törvényjavaslatot nyújtott be az idegenrendészeti szabályokra vonatkozóan, ami elsősorban a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásában hoz majd változásokat.
Az új javaslat célja a magasan képzett munkaerő, valamint a külföldi tőke vonzása, ezzel egyidejűleg az alacsonyabb szakképzettséggel bíró vendégmunkások munkavállalásának szigorítása.

A magasan képzett munkavállalók részére a jelenlegi engedélyek mellett bevezetik az egyszerre legfeljebb 3 évig érvényes ún. „Magyar Kártyát”.

Az alacsonyabban képzett munkavállalók engedélye maximum 3 évre állítható majd ki a törvényjavaslat szerint, továbbá szigorítás, hogy családtag nem csatlakozhat hozzá és erősebb státuszú engedély (pl. letelepedési engedély) igénylésére nem jogosult. A szigorítás nemcsak a munkavállalókra, de a foglalkoztatókra is vonatkozik, ugyanis a törvényjavaslat elfogadása esetén a foglalkoztató köteles lesz gondosodni a vendégmunkás kiutazásáról az engedély érvényességének megszűnését követő hat napon belül.

A külföldi tőke vonzása érdekében újra elérhető lesz a befektetői tartózkodási engedély, amelynek feltétele egy legalább 250 ezer euró értékű magyarországi befektetés. A „Vendégbefektetői tartózkodási engedély” érvényességi ideje legfeljebb tíz év, ami újabb tíz évvel meghosszabbítható.
A javaslat külföldi vállalkozások Magyarországra történő áthelyezésére vonatkozó pontja alapján az ún „Vállalati kártya” elnevezésű engedélytípust is bevezetik, ami legfeljebb négy év határozott időtartamú tartózkodásra jogosít.

Az új javaslat az ukrán és szerb munkavállalókra vonatkozó jelenlegi kedvezményes feltételeket tovább könnyíti, a „Nemzeti Kártya” bevezetésével, ami első kérelmezésnél 2, hosszabbításnál 3 évre igényelhető.

Az új szabályozás hatálybalépése várhatóan 2024. szeptember 1. lesz.