facebook

Minősített közvetítők hozhatnak munkavállalókat hazánkba a Távol-Keletről

EXPAT-CENTER

Az üres álláshelyekre akár a Távol-Keletről vagy Kazahsztánból is érkezhetnek munkavállalók Magyarországra. A cél, hogy a munkaerőhiány csökkenjen, a harmadik országbeli munkavállalók pedig mentesüljenek az adminisztratív terhek egy jelentős részétől.

A kormány szándéka, hogy állandósítsa azt a könnyítést, melyet a járvány miatti vészhelyzetben hoztak a harmadik országbeli munkavállalóknak. A rendelkezés lényege, hogy azok a vállalkozások, amelyek elnyerték a minősített munkaerőkölcsönző címet, úgy hozhassanak be munkavállalókat Magyarországra, hogy azok, akik rajtuk keresztül kapnak állást, akár munkavállalási-engedély nélkül is elkezdhessenek dolgozni. Jelenleg 13 közvetítő kapta meg ezt a lehetőséget.

A mentességről a kormány dönthet, rendeleti úton. Már ma is van 9 olyan ország Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró, Vietnám, amelyből, akárcsak Szerbiából vagy Ukrajnából, könnyített módon szervezhetnek munkaerőt, de ez egyelőre a hiányszakmákra korlátozódik. A lehetőséget azonban kiterjeszthetik más munkavállalókra is.

Azok a könnyítések, melyeket a pandémia alatt hoztak nem befolyásolták jelentősen a hazánkba érkező munkavállalók mennyiségét a statisztikák szerint.