facebook

Nyaralás előtt

EXPAT-CENTER

A nyári szabadság ideje alatt sokan vágynak egzotikus tájakra. A biztonságos utazáshoz nem csak jól megválasztott utazásszervező és biztosítás kell. Legalább ennyire fontos, hogy megelőzzük a lehetséges kellemetlenségeket. Például védőoltásokkal.

 

Bár az elmúlt időszakban elsősorban a Covid elleni oltásról szóltak a hírek, több olyan utazási célpont is van, ahol a látogatók ki vannak téve fertőzéseknek. Hogy a nyaralás, ne kórházban végződjön érdemes, a kötelező oltásokon túl, felvenni az ajánlott vakcinákat is.

Afrika távolabbi (nyugati és déli) tájain például nincs vagy kevés a kötelező oltás (a sárgaláz ellenit kérik nyugat-afrikai államokban), de szinte mindenhová ajánlják a Hepatitis A és B elleni vakcinák felvételét.

Arról hogy melyek a kötelező oltások egyes államokban és milyen egyéb ajánlott oltások vagy egészségügyi veszélyek vannak egy-egy területen az Országos Epidemiológiai Központ honlapján lehet hiteles információkat szerezni.

Ezen a weboldalon azt is kikereshetjük, hogy melyik oltást mikor, az indulás előtt hány nappal kell beadatni, hogy biztonságosan kelhessünk útra. Vagyis a tervezésben is nagy segítséget kaphatunk.

A hatóság honlapja:

http://www.oek.hu/oek.web?to=11,752&gid=88&lang=hun