facebook

Tartózkodási engedélyek lejártával kapcsolatos legfrissebb információk

Az alábbiak várhatóak 2024. január-február hónapban:

Az új bevándorlási törvény értelmében fontos tudni, hogy a Bevándorlási Hivatal januárban és februárban zárva lesz, és ennek következtében ebben az időszakban nem lehet új magyar tartózkodási engedély iránti kérelmet benyújtani.

Azon személyek számára, akiknek a tartózkodási engedélye januárban vagy februárban jár le, jó hírünk van: ezen engedélyek érvényessége automatikusan meghosszabbodik 2024. április végéig. Fontos, hogy 2024. március 1-től tudják majd benyújtani a kérelmüket. Addig az időpontig várhatóan hatályba lép az új bevándorlási törvény, amely más tartózkodási engedély iránti kérelmet tehet szükségessé.

Fontos megjegyezni, hogy az automatikusan meghosszabbított tartózkodási engedély használata európai utazás esetén nem egyértelmű. A beutazó országok határellenőrzései fogják meghatározni, hogy elfogadják-e ezt az engedélyt, még akkor is, ha rajta van a régi lejárati dátum.

Hangsúlyozzuk továbbá, hogy az automatikusan meghosszabbított tartózkodási engedélyek csak a januárban vagy februárban lejáró engedélyekre vonatkoznak. Azoknak, akiknek az engedélye márciusban jár le, azt javasoljuk, hogy a Bevándorlási Hivatal újranyitásakor, azaz 2024. március 1-jétől nyújtsák be kérelmüket.

Az ideiglenesen itt tartózkodók számára fontos tudni, hogy ezek az engedélyek nem újulnak meg automatikusan. Ha azonban az ideiglenes engedély lejárta előtt nem érkezik meg a határozat, lehetőség van a meghosszabbításra.

Bár januárban és februárban nem fogadnak el új tartózkodási engedély iránti kérelmeket, kérjük, vegye figyelembe, hogy ez a fajta meghosszabbítási eljárás továbbra is elérhető.

Ha további kérdése van, kérjük, forduljon hozzánk e-mailben: info@expatcenter.hu