facebook

Vízum digitális nomádoknak

EXPAT-CENTER

Ahogyan azzal már mi is többször foglalkoztunk, idén Magyarországon is elérhetővé vált a kifejezetten digitális nomádok igényeire megalkotott vízum. Ezzel hazánk felsorakozott azon államok mellé, amelyek az online világban dolgozókat igyekeznek területükre csábítani. De mikor kezdődött mindez?

Az első digitális nomád vízumot 2020-ban Barbados kínálta. A Barbados Welcome Stamp egy éves tartózkodást tesz lehetővé, nem kötelező az országban adózni, de a egészségbiztosítást minden igénylőnek kötnie kell.

A barbadosi megoldás előtt kezdték kidolgozni, de egy hónappal később sikerült bevezetni, az online vállalkozások támogatásában kimagaslóan teljesítő, Észtországban egy hasonló konstrukciót. Az észtek elsősorban az IT tech szektor képviselőit szerették volna az országba vonzani és ott tartani, azzal a 365 napos munkavállalói engedéllyel, ami egyben 3 hónapos, az egész Európai Unió területére érvényes turistavízum is. 

Madeira a Covid-járvány miatt elmaradó turistákat szerette volna pótolni náluk tartózkodó távmunkásokkal, egy digitális nomád falut hoztak létre, a náluk induló programra többszörös volt a túljelentkezés. 

A fenti példákból is jól látszik, hogy államonként eltérő, mit is nyújt a digitális nomádoknak kínált vízum megoldás, ahogy abban sem egységesek ezek a vízumok, hogy milyen feltételeket szabnak a dokumentum kibocsátásához. Akár Magyarországon, akár másutt szeretnénk igényelni ezt a speciális engedélyt, mindenképpen érdemes a választott ország konzulátusán tájékozódni a jogosultságról és a vízummal járó korlátokról is.