facebook

A 3 leggyakoribb probléma a nem EU-s munkavállalók kapcsán

A legtöbb cég akkor fordul hozzánk segítségért, amikor egy nem Eu-s állampolgárt szeretne felvenni és akadályokba ütközik a beléptetés során. A tavalyi év tapasztalatai alapján összeszedtük melyek voltak a leggyakoribb akadályok.

1, A problémák sora általában a munkavállalási engedély megszerzésével kezdődik.

Hiánypótlási felszólításokra és az engedély megszerzésének a túl hosszú határidejére panaszkodott eddig a legtöbb ügyfél. Igen, alátámasztom, az ügyintézés bizony számos buktatót és kellemetlen meglepetést tartogat, a gyors és hatékony ügyintézéshez nem elég a jogszabályok átolvasása és a józan paraszti ész. Kell bizony a szakmai tapasztalat is. És igen, büszke vagyok rá, hogy az ilyen problémával hozzánk forduló ügyfelek engedélyezési ügyeinek ideje a megbízásunkkal a felére csökkentek!

2. Tartózkodási engedély: a második leggyakoribb ok, ami miatt hozzánk fordulnak segítségért.

Az ügyek meggyorsítása és korábban elutasított kérelmek voltak a legfőbb indokok a megbízásunkra. Általában először megpróbálták maguk elintézni, de elakadtak ott, hogy nem találtak pontos és egyértelmű információt arról, hogy mit kell beadni a kérelemhez. Aki pedig esetleg ezt ki is bogarászta nagy nehezen, az utólag amiatt fordult hozzánk, mert valamely papír mégsem a megfelelő adatokat tartalmazta és így az engedély mégsem készült el. A megbízásunk után az ügyfelek azt jelezték vissza, hogy az ügyintézésnemcsak jelentősen gyorsabb lett, de sokkal nyugodtabb, kiszámíthatóbb is volt, így pontosabban tudták tervezni a beléptetéseket.

3. TB kártya és adóazonosító nélkül nem lehet beléptetni a munkavállalót.

A hozzánk forduló cégek mindegyike azzal keresett meg bennünket, hogy nem tudták áthidalni azt az ördögi kört, miszerint a TB- és az adókártyát nem tudták érvényes tartózkodási engedély nélkül megigényelni, ugyanakkor a tartózkodási engedély kérelemhez pedig érvényes munkaviszonnyal kellett rendelkezniük (tehát a TB és az adószámokkal is). Bár az adóhatóság, egészségügyi- és a bevándorlási hivatal eljárási rendjét nem változattuk meg, de optimális megoldást találtunk minden ügyfelünknek.

Az ügyintézés végeztével ilyen visszajelzéseket kaptunk (teljes név és cégnév kiírásához a problémás ügyek miatt nem járultak hozzá):

„ Szerintem a lehetetlent is megoldják.” N.J.

„Mindenkinek szívből ajánlom az Expat-Centert, akinek van külföldi munkavállalója! Gyorsak, megbízhatóak, minden kérdésre van válaszuk!”  R.E.

Ha még nem vagy ügyfelünk, de segítségre lenne szükséged a külföldiek beléptetésével kapcsolatban, keress minket bizalommal!

Címkék: áttelepülési ügyintézésadókártyaadóazonosítóTB kártyamunkavállalási engedélytartózkodási engedélyNem EU-s munkavállalókkülföldi munkavállaló beléptetése,