facebook

Az érvénytelen TB kártya

Megtörtént már nálatok az, hogy a külföldi munkavállalótok megbetegedett, orvoshoz fordult, de nem kapott orvosi ellátást annak ellenére, hogy volt TB kártyája?
Nos, ha igen, akkor valószínűleg hallottál már az érvénytelen TB kártyáról.
Mikor fordulhat ez elő?

4 esetben is előfordulhat, úgyhogy akinél még nem esett meg, ott is érdemes ezekre odafigyelni:

  1. Nincs lepecsételve a TB kiskönyv. A kiskönyv formátum egyik jellegzetessége, hogy a munkáltatónak havonta pecséttel érvényesítenie kell. Amennyiben az adott hónapban nincs lepecsételve a TB kiskönyv, úgy megbetegedés esetén sajnos nem tud a külföldi munkavállaló orvoshoz menni
  2. A TB járulék fizetése nem történt meg. Ilyenkor hiába van egy szép TB kártyája vagy kiskönyve a külföldinek, az nem érvényes, hanem ún „inaktív” státuszban van, ami miatt nem jogosult egészségügyi ellátásra.
  3. Hibás bejelentés. Ha a bérszámfejtés vagy a könvyelőcég hibásan jelenti be a T401-essel a munkavállalót, úgy egy (-több próbálkozás esetén több) hibakód keletkezik, ami miatt az OEP rendszere nem érvényesíti a TB kártyát, még ha a munkáltató becsületesen fizeti is utána a járulékot. Ilyenkor a munkavállaló szintén hiába szeretne orvosi ellátásban részesülni, a körzeti orvos érvénytelennek fogja látni a TB kártyáját.
  4. OEP rendszer hiba: Ilyenről is hallottunk már sajnos, hogy bár a TB szám megigénylése és a T401-es bejelentés hibátlanul történt meg, a TB kártyát mégis érvénytelennek tekinti a rendszer.

Érdemes ezekre odafigyelni, mert sok kellemetlenséget okozhatnak mind a munkavállaló, mind a cég részére. Ha épp ilyesmivel küzdesz, fordulj hozzánk bizalommal a gyors megoldásért!

Címkék: Tb kártyaTB kiskönyvjárulékkülföldiek bérszámfejtése,