facebook

Az elutasított tartózkodási engedély esete+ 1 interjú a hrportálon

Nem szeretek belemenni olyan ügyekbe, amit valaki más már elkezdett rosszul és ki kell bogozni.
Nem a kihívás nem tetszik benne, hanem a sötétben tapogatózás érzése- nem tudom ugyanis 100%ig biztosra, hogy a kérelem hogy volt kitöltve, milyen papírok milyen tartalommal lettek beadva és hogy mi hangzott el a beadáskor az ügyfél és a hivatal ügyintézője között.
Ezeket csak nagyon ritka esetben tudják teljességében rendelkezésre bocsátani, ami miatt tudatlanul áll az ember és próbálja kitalálni, hogy mi is lehetett a hiba ami miatt elhúzódik az adott ügy.
Ilyen esettel azonban minden hónapban hív bennünket valaki- már minden be van adva, csak valamiért nem akarják kiadni azt az engedélyt.

Már csak utána kéne nyúlni és meggyorsítani..stb Igen, ismerjük az összes ilyen esetet. Mindig kiderül végül, hogy a kérelem hiányosan lett kitöltve, hiánypótlás van, nem azt adták be amit kért a hivatal..sorolhatnám.

Legutóbb egy EU-s állampolgár keresett meg bennünket azzal, hogy a tartózkodási engedélyét elutasították már két ízben is.

Elmesélte, hogy beadta a tökéletesen kitöltött és összerakott kérelmet és mind a kétszer kitolt vele a Bevándorlási Hivatal. Ezt ő személyes támadásnak veszi és már most közli velem is a telefonban, hogy ebből diplomáciai ügyet fog csinálni, mert az röhej, hogy egy EU-s állampolgár ne kapjon engedélyt Magyarországon.

Őszintén megmondom, nem keltem a Bevándorlási Hivatal védelmére, hiszen én is láttam már ott meglepő és felháborító dolgokat. Ugyanakkor kíváncsi voltam mi lehetett ennek a hátterében: Adócsalás? Vagy nemzetközi körözés alatt áll? De hát egy jónevű cég munkavállalójáról van szó!

Hosszasan utánajártunk a dolognak, megvizsgáltunk minden lehetőséget és végül kiderült mi volt az elutasítás oka. A külföldi úriember ugyanis beadott minden olyan papírt amit a Bevándorlási Hivatal kért, csak éppen nem a megfelelő tartalommal. Titoktartás kötelez rá, hogy az esetét teljes egészében ne vázoljam itt fel, de mindenesetre a tanulságot le lehet vonni belőle.

Hiába EU-s állampolgárról van szó, ők sem szentek és őket is megvizsgálja a hivatal. Azaz, ha pl a munkaszerződése vagy kirendelése nem  Magyarországra szól, vagy ha a megadott cím amire be szeretne jelentkezni hivatalosan nem létezik- ilyenkor nem adják ki az engedélyt.  Nemcsak Magyarországon, az EU más tagállamában sem.

Neked volt már hasonló eseted? Vagy esetleg olyan, amiben tényleg a hivatal volt a hibás?

+ 1 interjú a stresszmentes áttelepülésről a hrportálon, klikk ide!

Címkék: Bevándorlási HivatalEU-s állampolgárhiánypótláselutasított engedélyregisztrációs igazolástartózkodási engedély,