facebook

A házastársak lehetőségei a relocation során

Biztosan sok dolgot felsorolhatnánk, azonban a relocation szempontjából az egyik legfontosabb különbség a karrierben van.

Hiszen az iderendelt expat karrierje adott: egy előre megállapodott pozícióra jön Magyarországra, előre meghatározott időre és a kirendelés lejártát követően a karrierjének következő állomása is sejthető.

Ezzel szemben a házastárs feladja otthoni karrierjét és állásajánlat nélkül idejön egy idegen országba, többnyire magyar nyelvtudás nélkül.

Erre a sémára épülnek a cégek relocation szabályzatai is, azaz, ez alapján kérik az idetelepülőkre vonatkozó szolgáltatásokat is.

Mit jelent ez?

Gyakorlatilag a „családfő dolgozik, a feleség otthon ül” klisé alapján a relokációs csomagban is csak olyan szolgáltatásokat kérnek a házastársaknak, mint a kötelező engedélyek, lakáskeresés, iskolakeresés.

Csakhogy a betelepülők igényei is változnak: már nem csak azt várják el, hogy segítsenek letelepedni a nem dolgozó házastársnak, hanem azt is, hogy adott esetben a cég támogassa a másik fél karrierjét is.

A házastársak egyre inkább úgy érkeznek egy újabb országba, hogy folytatni akarják a munkájukat, mi több, előre is lépnének. Ezért általában tisztában vannak azzal, hogy a relokációval foglalkozó cégek milyen segítséget nyújthatnak – és igénybe is akarják venni ezeket a szolgáltatásokat.

Például szeretnének többet tudni a helyi munkaerőpiacról, a jogi és adózási szabályokról, és segítséget kaphatnak az önéletrajz megírásához, hogy az megfeleljen a helyi viszonyoknak.

Bár a legtöbb cég nem nyújt munkalehetőséget a házastársaknak, ugyanakkor egyre nagyobb igény lenne arra, hogy a család érdekeit is figyelembe vegyék.

Mivel legtöbbször a házastársak döntenek, az ő elkötelezettségüket is meg kell nyernie a cégnek- főleg, ha egy fontos, stratégiai vezetőt szeretnének Magyarországra hozni.

Ennek fényében mit gondolsz, a ti relocation szabályzatotok megfelelően támogatja a házastársakat?

Amennyiben segítségre lenne szükséged a szabályzat stratégiai szempontból való átírásában, javaslat tételben vagy esetleg ötletekre van szükséged, keress bennünket, állunk rendelkezésedre!

Címkék: relocationbeilleszkedésexpatrelocation policy,