facebook

A munkaügyin kívül az adóhivatal is számonkérhet

Korábban írtunk már arról, milyen esetekben kell az engedélyeket visszavonni és hogy milyen következményekkel jár az elmulasztása.
Most a mulasztás egy újabb veszélyére szeretném felhívni a figyelmeteket.

Júniusban a Piac és Profit oldalán is olvashattátok, hogy 2012 januártól megváltoztak az expatok járulékfizetési kötelezettségei.

Ennek értelmében azután az Unión kívüli külföldi után, aki 2 évnél tovább van Magyarországon, járulékot kell fizetni, még akkor is, ha nincsen magyar bérszámfejtésen.

Az interjúban is felmerült az a kérdés, mi van abban az esetben, ha a kiküldetés előbb véget ér, mint a tervezett 2 év?

Ebben az esetben elvileg a befizetett járulék önellenőrzés után visszaigényelhető.

Azonban, ha az adott külföldi kolléga munkavállalási és tartózkodási engedélyeit nem vonatjátok visszaés a magyar lakcímről nem jelentkezik ki, akkor a járulék visszaigénylése nemhogy nehézkes, hanem még további járulékfizetési kötelezettséget von maga után!

Vannak cégek, ahol a visszavonást egyszerűen elfelejtik. Van, ahol tudják, hogy kellene, de spórolni szeretnének, ezért nem intéztetik el. Van olyan is, aki mintegy „gesztusként” hagyja, hogy a nem EU-s kollégának megmaradjon a Schengeni övezetbe való belépés joga az engedéllyel, és ezért nem kéri a visszavonatást. És van olyan is, aki szerint ez a munkavállaló kötelezettsége.

Mindegyik hozzáállás érthető, de sajnos sokkal több időbe, energiába, fáradságba és kellemetlenségbe kerül a következménye, hiszen már nemcsak munkaügyi bírság várható, hanem a NAV számonkérése is.

Remélem, kedves Olvasó, ha már olvasod ezt a blogot, te már tudod, hogy ez az a tétel, amin nem szabad spórolni…

Címkék: engedély visszavonástávozó expatokadózásmunkaügyi bírság,