facebook

A törvényszegés ára

Sok visszajelzés érkezett múlt heti cikkünkkel kapcsolatban, ami a hrportalon jelent meg. A cikk arról szólt, hogy a cégek sokszor azt hiszik spórolnak azzal, hogy nem vesznek igénybe profi segítséget az áttelepüléshez, vagy akár azzal, hogy nem vesznek tudomást a kötelező teendőkről és figyelmen kívül hagyják a jogszabályokat.

Tapasztaltabb kollegák tudják, hogy ezek sokkal többe kerülnek a cégeknek mint amennyit megspórolnának vele.

Összeszedtem nektek egy ilyen félresikerült „spórolás” 4 leggyakoribb következményét:

1. Pénzbírság: néhány országban „csak” pénzbírsággal és/vagy elzárással büntetik az illegális munkavállalást: Koreában akár 2 év börtön, Japánban és Hong Kongban 3 év börtön a maximum, amit kiszabhatnak. Franciaországban dolgozónként fizet a cég 75 ezer eurót, de ehhez még egyéb büntetési költségek is társulnak. Ha bebizonyosodik, hogy valaki szándékosan titkolta el az expatot, Kanadában a pénzbüntetés mellett kitoloncolás, sőt, akár öt év börtön is járhat. A szándékosság büntetési tétele Németországabn 1 millió euró is lehet. Jellemzően az adott céget kitiltják az országból néhány évre, de például Ausztráliában a rokonok vízumait is visszavonhatják.

2. Elvesztett megrendelések: senki sem köt szívesen üzletet egy büntetett céggel, arról nem is beszélve, hogy ha kitiltják az országból, ez lehetetlenné is válik. De ha a cég folytathatja is a tevékenységét, az addigi feketemunkásokat aligha tudja hirtelen pótolni.

3. Elvesztett bizalom:  nem csak a hatóságok, hanem az ügyfelek bizalma is meginog. Előbbi azzal jár, hogy a jövőben újabb és újabb papírokkal igazoltan kaphatunk csak engedélyeket, az ügyintézés hosszabb és bonyolultabb lesz – ha egyáltalán beengednek még abba az országba. És ha igen, akkor is elterjed az ügyfelek körében, hogy a cégünk nem tartja be a helyi szabályokat.

4. Hazaköltöztetés: az illegálisan külföldön dolgozókat haza kell telepíteni, ennek költségei értelemszerűen a munkáltatóra hárulnak. (Ausztráliában még törvény is kötelez erre.) Utolsó pillanatban megvett repülőjegyek, ideiglenes lakás otthon, a bérelt ingatlanok idő előtti felmondása külföldön – mind-mind sokba kerülnek. Ráadásul gondoljunk bele, mekkora lelki teher ez a dolgozónak és a családjának, és hogyan hat ez a munkájára.

Ez természetesen mind elkerülhető—kérd ajánlatunkat, segítünk!

Címkék: munkaügyi bírságrelocation szolgáltatások,