facebook

Átköltözés : orientation-nel vagy anélkül?

Tavaly februárban az egyik ügyfelünk egy amerikai házaspárt várt Magyarországra. Ahogy az lenni szokott, megkaptuk az elérhetőségeiket és onnantól mi feleltünk azért, hogy minden időben meglegyen és elégedettek legyenek az áttelepüléssel

Bár orientation is kértek,  a házaspár csak a lakáskeresésre koncentrált, meg sem hallva szinte azt, hogy miért lesz könnyebb a lakásnézés a városbemutatás után.

Ráadásul sokat utaznak, így szerintük őket nem érheti meglepetés…és amúgy sincs sok idejük, siessünk.

Akkora vehemenciával győzködtek erről, hogy szinte már sikerült meggyőzniük mindenkit, amikor is kiderült, hogy fogalmuk sincs például arról, hogy merre található a cég, ahol a családfő dolgozni fog, és hogy egyáltalán lehet-e és ha igen, hol olyan speciális  anti-allergén élelmiszereket kapni, amik létfontosságúak a feleség mindennapjaiban. Közben az is kiderült, szeretnének majd egy kiskutyát a magyarországi kiküldetés alatt, de persze arról sem volt infójuk, hogy nem minden lakásba engednek be kisállatot és hogy milyen hivatalos kötelezettségeknek kell eleget tenniük majd a kiskutya kapcsán: kötelező oltás, de hol?

 

woman covering her eyes.jpg

Egymás után szépen kiderült, hogy bármennyire is rutinos utazók, az áttelepüléshez igenis szükségük van segítségre. A helyi sajátosságok, a kulturális különbségek megismerése alapvető a beilleszkedésükhöz, a város alapvető ismerete (pl hol a munkahely, ahova minden nap be fog járni) pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a lakáskeresést elkezdjük.

Egy kávé mellett elbeszégetve sikerült meggyőznünk őket arról, hogy ha a cégük egyszer van olyan nagyvonalú és fizeti ennek a költségét, akkor használják ki, éljenek vele és könnyítsék meg a saját áttelepülésüket.

Az orientation nagyon jól sikerült, élvezték, hogy kifejezetten az ő szájízükre és stílusukra volt szabva a program: minden alapvető tudnivalón kívül megtudták hol vannak azok a lehetőségek ( pl étterem, üzlet, jógaterem) ahol ugyanazokat a hobbijaikat folytathatják mint eddig otthon és ez már nagy biztonsággaltöltötte el őket. A városnézés során természetesen érintettük a lakáspiaci helyzetet is, képet kaptak arról, hogy mit lehet és mit nem lehet Budapesten kapni az adott lakásbérleti díjért, valamint a szerződés általános feltételeiről is, így a lakás kiválasztása is könnyebben ment, hiszen reálisabb elvárásaik lettek.

A beköltözés után a feleség egy meleg tea mellett elárulta, nagyon hálásak a városbemutatásért és utólag már látja, hogy enélkül fele ennyire nem értette volna a várost és talán még mindig azon tanakodnának, hogy melyik lakásokat nézzék meg…

Ha te is azt szeretnéd, hogy expat kollegáid minél gyorsabban és minél elégedettebben telepedjenek át, érdemes az orientation programmal kezdeni! 

Címkék: Áttelepülésáttelepülési ügyintézésáttelepülés nehézségeirelocationvárosbemutató programkülföldiek beillesztéseorientationbeillesztésbeillszkedésnemzetközi költözés,