facebook

Az 5 leggyakoribb csapda a lakáskeresésben

Itt a lakáskeresések szezonja! Minden HR-es szembesül vele, mekkora kihívás lehet az új expat kollégái számára megtalálni a megfelelő lakást..
Az otthonos, kényelmes, jó helyen lévő lakás megtalálása kulcsfontosságú az expatok beilleszkedéséhez és a kiküldetés sikerességéhez. Ide megy haza, innen merít erőt, itt piheni ki magát a napi stressz után, ezért fontos, hogy tényleg otthon érezze magát ő és családja is.

Külföldi kollegáidnak nincs egyszerű dolga a magyar lakáspiacon: sok a megbízhatatlan ingatlanos, nem egyértelműek a lakásról feladott hirdetések, sokan ügyeskedni próbálnak a szerződéssel is. Még ha profi segítséget is kérsz munkatársaid lakáskereséséhez, akkor is előfordulhat néhány jelentős félreértés, hiba.

Home sweet Home.JPG

Összeszedtük neked azt az 5 leggyakoribb hibát, ami a lakáskeresés során felmerülhet:

1, IGÉNYEK ROSSZ FELMÉRÉSE: Nagyon fontos az igények pontos felmérése, amit sok ingatlanos azzal old meg, hogy az ügyfelével eltölt egy fél napot, majd megisznak együtt egy kávét, mely során meghallgatják az első benyomásokat. Természetesen ezek az eszközök nagyon jók ügyfelünk rövid megismeréséhez, de önmagukban nem elegendőek az igények teljes felméréséhez, a lakáskeresés sikeréhez.

2, INGATLANPORTÁLOK CSAPDÁI: Sokan már Magyarországra érkezésük előtt elkezdenek ingatlan portálokon nézelődni, ahol feltűnően szép lakásokat találnak viszonylag alacsony áron. Amikor azonban betelefonál az irodába, kiderül, hogy „véletlenül” az a szép lakás már nincs meg sajnos, de szívesen felajánlják, hogy mutatnak mást- természetesen már nem olyan minőségben és nem olyan jó áron…

3, KUSZA LAKÁSKERESÉS:Többször láttam már példát arra, hogy egy ügyfél több különböző ingatlan ügynökkel keresett lakást, végül pedig egy relokációs céget is megbízott a kereséssel. Ezekben az esetekben a keresési folyamat körülbelül másfélszeresére nőtt, az ügyfél elégedetlensége pedig a felére csökkent.
Miért? Mert az ingatlanosok többsége ugyanazzal az adatbázissal dolgozik. Így gyakran előfordul, hogy ugyanaz a lakás más áron szerepel a különböző honlapokon, attól függően, hogy a tulajdonos melyik ingatlanossal hogyan állapodott meg, plusz, hogy az ingatlanos mennyire érzi magát rátermettnek az ártárgyalásban.

4, JÁTÉK AZ ÁRRAL: Sajnos sokszor előfordul az is, hogy a tulajdonos megpróbál árat emelni, miután megtudta, a leendő bérlő külföldi, és a munkáltatója egy multinacionális vállalat! Vagy egyszerűen csak az eredetileg ajánlott árra még megpróbálja rátenni az adót is, ezzel megemelve az eredeti árat! Sajnos az árkedvezmény kiharcolása nem érdeke sem a tulajdonosnak, sem az ingatlanosnak, hiszen ő a bérleti díj alapján kap jutalékot. Így az ügyfél érdekét nem képviseli senki.

5, SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK: Nagyon fontos, hogy a szerződéskötést profikra bízd, különben sajnos nagy esély van rá, hogy a bérlő –legyen az az expat személyesen vagy a cégetek- számára kedvezőtlen feltételek kerüljenek a szerződésbe, ami utólag nagyon sokba kerülhet!

A csapdák száma szinte végtelen, órákig lehetne róluk beszélni, megtörtént példákat sorolni…

De szerencsére van megoldás mindegyikre!

Mi tudjuk a titkát és szívesen megosztjuk veled is, hogyan lehet ügyesen kikerülni ezeket, hogyan lehet a legjobb árat kiharcolni és egy korrekt szerződést kötni!

Amennyiben a fenti problémákkal te is küzdesz, kérd segítségünket az info@expatcenter.hu email címen!

Hogyan spórolhatsz a lakáskeresés kapcsán cégednek több százezret, de akár milliós nagyságrendű összeget is? Az Expat-Center ebben is segít!

Már a Linkedinen is követhetsz bennünket: http://www.linkedin.com/company/expat-center-hungary

Címkék: lakáskereséslakáskeresés expatoknakrelocation ügyintézésáttelepülési ügyintézésrelocationáttelepülés,expatokexpatok ügyintézéselakásbérlés expatoknak,