facebook

Miért nem kapnak adókártyát külföldi kollegáid?

Több cég is megkeresett az elmúlt időben azzal, hogy hiába adták be az adókártya kérelmet, több hónapja várják, de nem még mindig nem kapták meg. Talán megváltozott a 183 napos szabály? Vagy nem kell adózni? Esetleg direkt arra mennek, hogy adókártya nélkül maradjanak és megbüntethessék őket?

Nem, egyik sem igaz. A helyzet kicsit profánabb és még kicsit vicces is.

Igaz, hogy törvény szerint 15 nap alatt el kellene készülnie a kártyának, de mivel ez egy ún. „biztonsági okmány”-nak minősül, a hamisítás ellen védeni kell. Ezt pedig egy speciális alapanyaggal biztosítják,amiből most már évente ( de van,  hogy többször is), rendszeresen kifogynak. Az igénylők pedig hiába érdeklődnek akár naponta, ahogy Nyuszika tette a viccben, hogy „Adókártya van?”- Mert nincs.

Pánikra azonban semmi ok, az adóazonosító jeleket a kártyától függetlenül elkészítik, így azokat használni is lehet- tehát a most belépő munkatársakat az adóazonosító számmal le lehet jelenteni az Apeh (bocs, NAV) felé és hála Istennek, adózni is lehet kártya nélkül.

És bár lehet, hogy néhány kiküldetésben lévő külföldi addigra haza is megy, de a kártyákat idővel ki is postázzák majd. Akkor már csak arra kell figyelni, hogy a postás megtalálja a címzettet, ugyanis ellenkező esetben a kártyát visszaküldik és bezúzzák. –Igen, nem olvastad rosszul! A visszaküldött kártyákat nem tárolják, hanem bezúzzák és az egész kérelmet lehet előlről kezdeni.

Nincs kedved a külföldi kollegák adókártyájának ügyintézésével bajlódni? Szeretnéd lepasszolni

az ügyintézést valakinek, aki ismeri a buktatókat és tudja, hogy lehet azokat elkerülni? Mi a lehető legrövidebb idő alatt elintézzük az adókártyát, garanciával!

Kérd ajánlatunkat itt!

Címkék: adókártya ügyintézésadóazonosító jel,