facebook

Relocation Audit

Amikor új HR vezető kerül egy céghez, sok esetben előfordul, hogy nem a legideálisabb állapotban adják át neki a feladatokat. Sok esetben az is előfordul, hogy az új HR vezető az előző munkahelyén már flottul menő, világos folyamatokat vezetett be, ami miatt még nehezebb belecsöppennie egy kevésbé rendezett cég életébe.

Ez történt most a nyár folyamán két nagynak mondható cégnél is, ahol az új HR-esek a számos átláthatatlan infó, ügy és akta átnyálazása után kétségbeesve jöttek rá, hogy az „expatok”, mint téma még okozhat kellemetlen meglepetéseket…

Természetesen nem hiába vannak ők vezetői pozícióban- mindkét menedzser felmérte a helyzet súlyosságát és annak megfelelően azonnali segítséget kért.

Egyiküknél egy hétig tartó relocation audit során alaposan átvizsgáltuk az expatok ügyeit- minden egyes ember engedélyeit, foglalkoztatását, adózását, specifikusan a külföldiekre vonatkozó szabályzat és jogi háttér alapján.

Az audit során a HR vezető számára is átláthatóvá vált a cég összes expat- ügye majd részletes listát készítettünk az azonnali és a jövőbeli feladatokról, felelősökkel és határidőkkel alátámasztva.

Mivel a cégnél folyamatosan jönnek-mennek a külföldiek és nincs minden leszabályozva, így a HR osztály sincs mindig megfelelően tájékoztatva. Ugyanakkor az engedélyek, a jogszabályoknak való megfelelés az ő feladatuk, tőlük is kérik számon. Ezért a HR igazgató itt úgy döntött, az auditot évente egyszer megismételjük- ez pedig már a munkánk dícsérete is.:)

A másik eset is érdekes és tanulságos, de egyelőre folyamatban van még és kicsit kacifántosabb is, ezért annak a tanulságait egy másik bejegyzésben osztom meg veletek…

Addig is gondoljátok át, nálatok minden külföldi minden engedélye rendben van eaz aktuális jogszabályoknak megfelelően? Ha pedig kétségetek van, akkor nektek is ajánlom a relocation auditot, sok pénzt tudtok vele megspórolni a cégnek és mégtöbb időt és idegességet magatoknak!:)

Címkék: relocation auditjogszabályokmunkaügyi bírságkülföldiek engedélyekülföldiek adózásakülföldiek foglalkoztatásaexpat-ügyek,